Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
GALVANIZÁ, galvanizez, vb. I. Tranz. 1. A acoperi o piesă metalică cu un strat subțire de zinc, prin cufundare într-o baie de zinc topit, spre a o face mai rezistentă la coroziune; p. gener. a acoperi o piesă metalică cu un strat subțire din alt metal, depus prin electroliză. 2. (Fiziol.) A e****a un țesut sau un organ al corpului printr-un curent electric continuu, în scopuri terapeutice sau experimentale. ♦ Fig. A însufleți, a stimula pe cineva. – Din fr. galvaniser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GALVANIZÁ vb. I. tr. 1. A acoperi cu un strat de zinc o piesă metalică (în special de oțel) pentru a rezista mai bine la coroziune. 2. A e****a în mod artificial un țesut sau un organ cu ajutorul curentului galvanic în scopuri terapeutice sau experimentale. ♦ (Fig.) A însufleți. [< fr. galvaniser, cf. it. galvanizzare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GALVANIZÁ vb. tr. 1. a acoperi cu un strat de zinc o piesă metalică (de oțel) pentru a mări rezistența la coroziune. 2. a e****a în mod artificial un țesut, un organ cu ajutorul curentului galvanic, în scopuri terapeutice sau experimentale. 3. (fig.) a însufleți. (< fr. galvaniser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
GALVANIZÁ vb. v. zinca.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
galvanizá vb., ind. prez. 1 sg. galvanizéz, 3 sg. și pl. galvanizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
A GALVANIZÁ ~éz tranz. 1) (obiecte sau piese de metal) A supune galvanostegiei; a metaliza. 2) (țesuturi sau organe ale corpului) A trata prin galvanoterapie. 3) fig. (persoane) A anima insuflând o energie neașteptată. /<fr. galvaniser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)