ÁLGĂ, alge, s. f. (La pl.) Plante inferioare caracterizate prin prezența clorofilei și răspândite în ape dulci, sărate și pe uscat; (și la sg.) plantă din acest grup. – Din fr. algue, lat. alga.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ÁLGĂ s.f. Plantă inferioară talofită care crește în mediul acvatic. [< fr. algue, cf. it., lat. alga].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ÁLGĂ s. f. plantă inferioară talofită capabilă de fotosinteză, în mediul acvatic. (< fr. algue, lat. alga)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ÁLGĂ, alge, s. f. Plantă inferioară caracterizată prin prezența clorofilei și prin viață în mediul acvatic. – Fr. algue (lat. lit. alga).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
álgă s. f., g.-d. art. álgei; pl. álge
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
álgă f., pl. e (lat. alga). O plantă criptogamă care crește maĭ ales în apele sărate a căreĭ mărime variază de la o miime de milimetru pînă la 4-5 sute de metri. Conține sodiŭ, potasiŭ și ĭod și servește la îngrășarea pămîntuluĭ.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
ÁLGĂ ~ge f. Plantă inferioară acvatică de culoare verde, roșie sau brună, utilizată ca materie primă în industrie și ca nutreț în agricultură. /<fr. algue, lat. alga
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ALGE ALBÁSTRE s. pl. (BOT.) cianoficee (pl.).
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ÁLGĂ s.f. Algele comestibile sunt folosite tradițional în bucătăria japoneză (kombu, nori, mekabu, wakame), dar și în cea europeană, îndeosebi în țările nordice, în Marea Britanie și Irlanda (kelp, carrageen / caragheen, Irish moss), proaspete („salată-de-mare”) sau uscate și presate; ele se utilizează și ca materie primă pentru producerea de gelifiante; v. agar-agar.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink