Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
AMBRAZÚRĂ, ambrazuri, s. f. 1. (Mil.) Deschizătură în pereții unei fortificații, prin care se execută trageri cu tunul, cu mitraliera etc. 2. (Arhit.) Deschizătură lăsată în zid, în vederea montării unei uși sau a unei ferestre. – Din fr. embrasure.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
AMBRAZÚRĂ s.f. 1. Deschizătură practicată în pereții unei fortificații pentru a permite tragerea cu armele de foc. 2. Deschizătură într-un zid în care se montează o ușă sau o fereastră. ♦ Deschidere practicată într-un unghi care să permită (în cazul unei ferestre) evazarea interioară pentru un iluminat mai bun sau (în cazul unui portal) evazarea exterioară cu mai multă lărgime intrării. [< fr. embrasure].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
AMBRAZÚRĂ s. f. 1. deschizătură în peretele unei fortificații, într-un blindaj, care permite tragerea cu armele de foc. 2. deschizătură redusă într-un zid, în care se montează o ușă sau o fereastră. (< fr. embrasure)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
AMBRAZÚRĂ, ambrazuri, s. f. (Mil.) Deschizătură în pereții unei lucrări de apărare, prin care se trage cu tunul, cu mitraliera etc. – Fr. embrasure.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
ambrazúră s. f., g.-d. art. ambrazúrii; pl. ambrazúri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
AMBRAZÚRĂ ~i f. 1) Deschizătură în peretele unei fortificații prin care se trage cu armele de foc. 2) Loc gol lăsat într-un perete pentru a monta uși sau ferestre. [Sil. am-bra-] /<fr. embrasure
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)