Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BARBACÁNĂ, barbacane, s. f. 1. Deschizătură mică lăsată din loc în loc într-un zid de sprijin pentru scurgerea apelor colectate în spatele acestuia. 2. Deschizătură înaltă și îngustă pentru aerisire și lumină, făcută în zidul unei clădiri cu arhitectură medievală. – Din fr. barbacane.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BARBACÁNĂ s.f. 1. Lucrare de fortificație care protejează capul unui pod, intrarea unei cetăți etc. 2. (Arhit.) Deschidere înaltă și îngustă în zidul unui turn, al unui coridor etc. 3. Deschizătură mică, lăsată din loc în loc în zidăria unei culee de pod, a unui zid de sprijin etc., pentru a permite scurgerea apelor colectate în spatele acestora. [< fr., it. barbacane, cf. ar. barbakkaneh – galerie].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BARBACÁNĂ s. f. 1. lucrare de fortificație care protejează capul unui pod, intrarea unei cetăți etc. 2. deschidere înaltă și îngustă în zidul unui turn, al unui coridor. 3. deschizătură mică lăsată din loc în loc în zidăria unei culee de pod, a unui zid de sprijin pentru a permite scurgerea apelor colectate în spatele acestora. (< fr. barbacane)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BARBACÁNĂ, barbacane, s. f. Deschizătură mică lăsată din loc în loc într-un zid de sprijin, pentru scurgerea apelor colectate în spatele acestuia. – Fr. barbacane.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
barbacánă s. f., g.-d. art. barbacánei; pl. barbacáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
barbacánă f., pl. e (fr. barbacane, d. it. barbacane, care vine d. ar. barbak-kaneh). Fort. Partea înaintată a uneĭ întăriturĭ în care-s făcute deschizăturĭ de tras cu pușca orĭ cu tunu. V. beden.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BARBACÁNĂ ~e f. 1) (în arhitectura medievală) Deschizătură înaltă și îngustă făcută în zidul unui turn, coridor etc. pentru a permite pătrunderea aerului și luminii. 2) Deschizătură mică lăsată într-un zid de sprijin, în zidăria unui baraj etc. pentru a permite scurgerea apelor colectate în spatele acestora. /<fr. barbacane
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)