Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BRIGÁDĂ, brigăzi, s. f. 1. Mare unitate militară, formată dintr-un număr variabil de regimente, batalioane și divizioane. 2. Formație (stabilă) de lucru, compusă din muncitori organizați adesea pe echipe și pe schimburi sau pe faze de operație, în vederea îndeplinirii unei sarcini de producție. 3. (În sintagma) Brigadă silvică = subunitate silvică formată din unul sau din mai multe cantoane, și condusă de un brigadier silvic. 4. (Ieșit din uz; în sintagma) Brigadă artistică = colectiv în cadrul mișcării artistice de amatori, care prezenta programe artistice (scurte) inspirate din viața colectivului din care făcea parte. – Din fr. brigade, rus. brigada.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BRIGÁDĂ s.f. 1. Echipă organizată pentru anumite sarcini de producție. ◊ (Ieșit din uz) Brigadă artistică (de agitație) = echipă artistică de amatori (care, în programe scurte, își propuneau să facă agitație politică în jurul problemelor importante din viața unei colectivități). 2. Unitate militară compusă din două sau trei regimente din aceeași armă. 3. Subunitate silvică formată din mai multe cantoane (2) și supravegheată de un brigadier silvic. [Pl. -găzi, -gade. / < fr. brigade, rus. brigada].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BRIGÁDĂ s. f. 1. formațiune (stabilă) de lucru format din muncitori, organizată pentru anumite sarcini de producție. ◊ formațiune de poliție într-un anumit scop, cu un anumit profil. ◊ ~ artistică = echipă de artiști amatori care prezintă programe scurte, inspirate din viața colectivului din care fac parte. 2. echipă de specialiști care controlează și îndrumă activitatea unei instituții, întreprinderi etc. 3. mare unitate militară din două sau trei regimente din aceeași armă, mai mică decât divizia. ◊ mare unitate navală din șase-nouă nave mijlocii (distrugătoare, submarine) sau două-trei nave mici (vedete) ◊ ~ăzi internaționale = mari unități militare constituite în Spania din voluntari de diferite naționalități în războiul din 1936-1939. 4. subunitate silvică din mai multe cantoane (3) și supravegheată de un brigadier (2). (< fr. brigade, rus. brigada)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BRIGÁDĂ, brigăzi, s. f. 1. Echipă de muncitori organizată în spirit socialist, în vederea îndeplinirii unei sarcini de producție. ◊ Brigadă de producție = echipă de muncitori agricoli, reprezentând forma de bază a organizării muncii în gospodăriile agricole colective, care-și desfășoară activitatea într-un sector delimitat și care are caracter permanent și stabil. 2. Subunitate silvică formată din mai multe cantoane (2) și condusă de un brigadier silvic. 3. Corp de trupe alcătuit din două regimente din aceeași armă. – Fr. brigade (rus brigada).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
brigádă (brigắzi), s. f.1. Mare unitate militară. – 2. Formație de lucru pe schimburi sau pe faze. – Fr. brigade.Der. brigadier (înv., brigadir, bragadir), s. m. (general de brigadă; în armată, grad inferior), din fr. brigadier.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
brigádă s.f., g.-d. art. brigăzii; pl. brigăzi
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
brigádă f., pl. e și ăzĭ (fr. brigade, d. it. brigata, ceată. V. brigand). Doŭă regimente reunite supt comandamentu unuĭ general. Escŭadă de gardiștĭ orĭ de jandarmĭ supt ordinu unuĭ șef.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BRIGÁDĂ ~ăzi f. 1) Formație militară amplă, superioară regimentului. 2) Formație de lucru, compusă, în special, din muncitori sau din țărani, adesea împărțiți în echipe, în vederea realizării anumitor sarcini de producție. ◊ ~ silvică subunitate a ocolului silvic, care îngrijește anumite suprafețe de pădure. [G.-D. brigăzii] /<fr. brigade, rus. brigada
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
GENERAL DE BRIGÁDĂ s. (MIL.) (înv.) brigadier.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)