Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BUTADIÉNĂ, butadiene, s. f. Substanță chimică din clasa hidrocarburilor nesaturate, care se prezintă ca un gaz incolor, insolubil în apă și care se utilizează la prepararea cauciucurilor sintetice, a lacurilor etc. [Pr.: -di-e-] – Din fr. butadiène.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BUTADIÉNĂ s.f. Hidrocarbură nesaturată, derivată din butan prin pierderea a patru atomi de hidrogen din moleculă.[Pron. -di-e-. / < fr. butadiène].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BUTADIÉNĂ s. f. hidrocarbură nesaturată, derivată din butan prin pierderea a patru atomi de hidrogen din moleculă. (< fr. butadiène)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BUTADIÉNĂ, butadiene, s. f. Hidrocarbură nesaturată, derivată din butan prin pierderea a patru atomi de hidrogen în moleculă, care se întrebuințează în industria chimică. [Pr.: -di-e-] – Fr. boutadiène.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
butadiénă s. f. (sil. -di-e-), g.-d. art. butadiénei; pl. butadiéne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
BUTADIÉNĂ ~e f. Hidrocarbură derivată, mai ales din butan, sub formă de gaz incolor, cu diferite întrebuințări (la prepararea cauciucurilor sintetice, a lacurilor etc.). [Sil. -di-e-] /<fr. butadiene
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
BUTADIENĂ (‹ fr. {i}) s. f. Substanță chimică (p. f. -4,75ºC) din clasa hidrocarburilor aciclice nesaturate, cu două duble legături conjugate; este un gaz incolor, insolubil în apă, obținut din butan, din fracția butan-butene, din alcool etilic și din acetilenă; se întrebuințează în sinteze organice, la prepararea cauciucurilor sintetice, a lacurilor etc.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)