Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CĂPTUȘEÁLĂ, căptușeli, s. f. 1. Pânză sau stofă cu care se dublează, în interior, un obiect de îmbrăcăminte, pentru a-i da un aspect mai îngrijit și pentru a-l face mai călduros. ♦ Material aplicat în interiorul încălțămintei pentru ca aceasta să-și mențină forma. 2. Pânză sau stofă cu care se învelesc unele obiecte pentru a le feri de deteriorare. 3. Strat rezistent de lemn, de metal sau de cărămidă, cu care se acoperă un obiect pe dinăuntru sau pe dinafară (pentru a-l feri de degradare, pentru consolidare, izolare termică, acustică etc.). 4. Ramă de lemn care acoperă fețele interioare ale golului unei uși și de care sunt fixate canaturile ușii. – Căptuși + suf. -eală.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CĂPTUȘEÁLĂ, căptușeli, s. f. 1. Pânză sau stofă cu care se dublează, în interior, un obiect de îmbrăcăminte. 2. Pânză sau stofă cu care se învelesc unele obiecte pentru a le feri de deteriorare. ♦ Strat rezistent de lemn, de metal sau de cărămidă, cu care se acoperă un obiect pe dinăuntru sau pe din afară (pentru a-l feri de degradare, spre a-l face mai apt pentru o anumită întrebuințare etc.). – Din căptuși + suf. -eală.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CĂPTUȘEÁLĂ s. dublură. (~ la o haină.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
căptușeálă s. f., g.-d. art. căptușélii; pl. căptușéli
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
căptușeálă f., pl. elĭ. Stofă, materie care formează partea din ăuntru [!] a uneĭ haĭne saŭ a altuĭ lucru (doseală): manușĭ [!] căptușite cu blană, corabie căptușită cu fer. Fig. Rar. Înșelăciune: ĭa sama [!] să nu-țĭ tragă o căptușeală! V. astar.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CĂPTUȘEÁLĂ ~éli f. 1) Material textil care se aplică în interiorul obiectelor de îmbrăcăminte sau de încălțăminte. 2) Strat rezistent (de lemn, de metal, de cărămidă etc.) cu care se acoperă un obiect (pe dinăuntru sau pe dinafară) pentru a-l proteja. [G.-D. căptușelii] /a căptuși + suf. ~eală
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române