Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CEREÁLĂ, cereale, s. f. (La pl.) Grup de plante din familia gramineelor (grâu, porumb etc.), cu rădăcini fasciculate, tulpini neramificate și fructele cariopse, ale căror semințe servesc ca hrană omului sau animalelor și ca materie primă în industria alimentară; (și la sg.) plantă care face parte din acest grup. [Pr.: -re-a-] – Din fr. céréale.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CEREÁLĂ s.f. (Mai ales la pl.) Nume dat unor plante cultivate din familia gramineelor, ale căror boabe servesc în alimentarea oamenilor și a animalelor sau în diferite industrii; grâne. [Pron. -re-a-. / < fr. céréales, it. cereale < lat. cerealia < Ceres – zeița agriculturii la romani].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CEREÁLĂ, cereale, s. f. Nume generic dat unor plante din familia gramineelor (grâu, porumb etc.) ale căror semințe servesc ca hrană omului sau animalelor și ca materie primă în industria alimentară; grâne, bucate. [Pr.: -re-a-] – Fr. céréale (lat. lit. cerealis).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
cereálă s. f. (sil. -re-a-), g.-d. art. cereálei; pl. cereále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SECÁRĂ s. f. 1. Plantă anuală din familia gramineelor, cu paiul mai înalt și cu spicul mai aspru decât al grâului, care se cultivă ca plantă alimentară și furajeră (Secale cereale). 2. Compus: secară-cornută = conul-secarei. – Lat. secale.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CEREÁLĂ ~e f. 1) la pl. Grup de plante graminee cu tulpini neramificate și cu fructele cariopse, cultivate pentru boabele folosite ca hrană pentru om, ca nutreț pentru animale, ca materie primă pentru industrie etc. (reprezentanți: grâul, secara, orzul etc.). 2) Plantă din acest grup. [G.-D. cerealei; Sil. -re-a-] /<fr. céréale, lat. cerealis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SECÁRĂ f. 1) Plantă erbacee cerealieră cu paiul mai lung și cu spicul mai subțire și mai aspru decât la grâu. 2) Boabele acestei plante. [G.-D. secarei] /<lat. secale
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CEREÁLE RE-A-/ s. f. pl. grup de plante cultivate din familia gramineelor, ale căror boabe servesc la alimentarea oamenilor și a animalelor, sau în diferite industrii. (< fr. céréales, lat. cerealia)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CEREÁLE s. pl. grâne (pl.), (pop.) bucate (pl.), pâine, (reg.) grânețe (pl.), pite (pl.). (Câmpul a produs multe ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SECÁRĂ s. v. chimen, chimion.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SECÁRĂ s. (BOT.; Secale cereale) (reg.) hărană, salbă, secărea.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
secáră s. f., g.-d. art. secárei
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române