Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
COCCÍDIE, coccidii, s. f. (Zool.; la pl.) Gen de protozoare parazite care trăiesc în celulele epiteliale ale unor animale; (și la sg.) protozoar aparținând acestui gen. – Din fr. coccidie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
coccidíe (parazit al celulelor epiteliale digestive) s. f. (sil. -di-e), art. coccidía (sil. -di-a), g.-d. art. coccidíei; pl. coccidíi, art. coccidíile (sil. -di-i-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
COCCÍDIE ~i f. 1) la pl. Ordin de animale parazite monocelulare care au forma sferică sau ovală. 2) Animal din acest ordin. /<fr. coccidies
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
COCCÍDII s.f.pl. Ordin de protozoare cu numeroase specii, care trăiesc ca parazite ale celulelor epiteliale; (la sg.) protozoar din acest ordin. [Sg. coccidie. / < fr. coccidies].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
COCCÍDII s. f. pl. ordin de protozoare unicelurare, parazite, cu celule epiteliale. (< fr. coccidies)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
COCCÍDIE s. f. (‹ fr. {s}; gr. kokkus „grăunte”) s. f. (La pl.) Ordin de protozoare (Coccidia) care parazitează celulele epiteliale la vertebrate și nevertebrate (moluște, artropode); înglobează și specii parazite pentru om și animale domestice, care au în general formă sferică, se înmulțesc sexuat și asexuat în cicluri succesive și sînt paraziți intracelulari pentru un anumit organ sau pentru o anumită gazdă.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)