Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: depăși (verb tranzitiv) , depășit (adjectiv)   
DEPĂȘÍT, -Ă, depășiți, -te, adj. Învechit, perimat. – V. depăși.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DEPĂȘÍT adj. 1. v. învechit. 2. învechit, perimat, retrograd. (O mentalitate ~.) 3. v. arhicunoscut.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Depășit ≠ actual
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
DEPĂȘÍ, depășesc, vb. IV. Tranz. 1. A întrece pe cineva sau ceva care merge în același sens; a lăsa în urmă. 2. A trece peste o anumită limită, a întrece o anumită măsură, un anumit nivel. ♦ A întrece puterile sau competența cuiva. Această problemă mă depășește. – Din fr. dépasser (după păși).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A DEPĂȘÍ ~ésc tranz. 1) A lăsa în urmă; a întrece; a dovedi; a devansa. 2) (limite, norme, măsuri, niveluri) A întrece sub aspect cantitativ. 3) A întrece din punct de vedere al componenței. /<fr. dépasser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DEPĂȘÍT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A DEPĂȘI. 2) (despre teorii, concepții) Care nu mai corespunde cerințelor vremii; care nu mai este actual; învechit; perimat. /v. a depăși
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DEPĂȘÍ vb. IV. tr. 1. A întrece, a lăsa în urmă (pe cineva sau ceva), mergând în același sens și pe același drum; a o lua înainte. 2. A întrece o anumită limită, o anumită măsură, un anumit nivel; a întrece puterile, competența cuiva. [P.i. -șesc, conj. 3,6 -șească. / < de- + păși, după fr. dépasser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DEPĂȘÍ vb. tr. 1. a întrece, a lăsa în urmă (pe cineva sau ceva), mergând în același sens și pe același drum; a o lua înainte. 2. a întrece o anumită limită, o anumită măsură. ◊ a întrece puterile, competența cuiva. (după fr. dépasser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DEPĂȘÍ vb. 1. a devansa, a întrece. (L-a ~ în mers.) 2. a întrece, a trece. (Greutatea pachetului ~ 10 kg.) 3. v. întrece. 4. a întrece, (fig.) a eclipsa. (Îi ~ prin însușiri.) 5. a birui, a înfrânge, a învinge, a răzbi, (livr.) a surmonta. (A ~ toate dificultățile.) 6. a covârși, a întrece. (Iubirea ~ toate celelalte sentimente.) 7. a întrece. (Aceste sarcini ~ puterile lui.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
depășí vb. → păși
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)