Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
DIAGRÁMĂ, diagrame, s. f. Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a amplasării locurilor dintr-o sală de spectacole, din vagoane etc. ♦ Linie lăsată pe o hârtie de un aparat înregistrator, care reprezintă modul de desfășurare a unor fenomene. [Pr.: -di-a-] – Din fr. diagramme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DIAGRÁMĂ s.f. 1. Reprezentare grafică care facilitează o demonstrație, care face să se înțeleagă un fenomen, care înfățișează corelația între două mărimi etc. ♦ (la pl.) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. ♦ Schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri). 2. Linie trasată de un aparat înregistrator. 3. (Bot.) Diagramă florală = proiecție orizontală a tuturor componentelor unei flori. [Pron. di-a-. / < fr. diagramme, cf. gr. diagramma – desen].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DIAGRÁMĂ s. f. 1. reprezentare grafică schematică a valorilor unor mărimi sau a relațiilor dintre ele. ◊ (pl.) semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. 2. schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri), în autocar, în săli de spectacole etc. ◊ schema încărcăturii (mărfuri și pasageri) a unui avion. 3. linie trasată de un aparat înregistrator. 4. (bot.) ~ florală = proiecție orizontală a tuturor componentelor unei flori. (< fr. diagramme, gr. diagramma)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DIAGRÁMĂ s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
diagrámă s. f. (sil. di-a-gra-), g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DIAGRÁMĂ ~e f. 1) Reprezentare geometrică sumară a părților unui ansamblu și a dispoziției lor unele în raport cu altele. 2) Reprezentare grafică a desfășurării și variațiilor unui fenomen. [Sil. di-a-] /<fr. diagramme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)