Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: diurn (adjectiv) , diurnă (substantiv feminin)   
DIÚRNĂ, diurne, s. f. 1. Indemnizație plătită cuiva pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în altă localitate în interes de serviciu. 2. Sumă zilnică plătită unui ziler. [Pr.: di-ur-] – Din lat. diurna.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DIÚRNĂ s.f. Sumă acordată pe timp de o zi unei persoane care pleacă în deplasare, pentru acoperirea cheltuielilor făcute. ♦ Plata unui angajat cu ziua. [< lat. diurna].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DIÚRNĂ s. f. 1. indemnizație acordată pe timp de o zi unei persoane plecate în deplasare, pentru acoperirea cheltuielilor făcute. 2. plata zilnică a unui diurnist. (< lat. diurna)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
diúrnă s. f. (sil. di-ur-), pl. diúrne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DIÚRN, -Ă, diurni, -e, adj. De zi, din timpul zilei; care are loc în timpul zilei; care durează o zi. ◊ Mișcare (sau rotație) diurnă = mișcare aparentă de rotație a sferei cerești (împreună cu aștrii care par fixați pe ea) în jurul axei polilor, care durează o zi siderală. [Pr.: di-urn] – Din fr. diurne, lat. diurnus.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DIÚRN ~ă (~i, ~e) 1) Care are loc în timpul zilei; de zi. 2) Care durează o zi; de o zi; de 24 de ore. /<fr. diurne, lat. diurnus
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DIÚRNĂ ~e f. Sumă de bani, plătită cuiva de către întreprinderea sau instituția unde lucrează, pentru acoperirea cheltuielilor zilnice, făcute în interes de serviciu într-o deplasare (delegație) în altă localitate. [Sil. di-ur-] /<fr. diurne, lat. diurnus
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DIÚRN, -Ă adj. Care se petrece în timp de o zi. ◊ Mișcare diurnă = mișcare aparentă de la est la vest a aștrilor pe sfera cerească, care are loc în 24 de ore; maree diurnă = tip de maree caracterizat prin aceea că în 24 de ore are loc o maree înaltă și una joasă. ♦ Care se face în timpul zilei, de zi. ♦ (Despre flori) Care se deschide numai la lumină. [Pron. di-urn. / < fr. diurne, it. diurno, lat. diurnus].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DIÚRN, -Ă adj. de zi, din timpul zilei. ♦ mișcare ~ă = mișcare aparentă, de la est la vest, a aștrilor pe bolta cerească, care are loc în 24 de ore; maree ~ă = tip de maree caracterizat prin aceea că în 24 de ore are loc o maree înaltă și una joasă. ◊ (despre flori) care își duce viața activă în timpul zilei. (< fr. diurne, lat. diurnus)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DIÚRN adj. v. zilnic.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Diurn ≠ nocturn
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
diúrn adj. m. (sil. -urn), pl. diúrni; f. sg. diúrnă, pl. diúrne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)