Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
E*******E, e*******i, s. f. 1. E******e. 2. Proces fiziologic care se manifestă prin activitatea funcțională (contracție, secreție sau generare de impulsuri) a unei celule, a unui țesut sau a unui organ, ca răspuns la un factor stimulativ intern sau extern. 3. Producere a unui câmp magnetic util în mașini, aparate sau instrumente electrice. 4. Producere a câmpului magnetic inductor util în mașinile electrice, în unele aparate electrice și instrumente electrice. – Din fr. e********n, lat. e*******o.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
E*******E s.f. 1. Proces fiziologic manifestat prin activitatea funcțională a unei celule, a unui țesut sau a unui organ etc. ca reacție la un stimul, la un îndemn; e******e. 2. Stare de enervare, de încordare, de ațâțare; agitație. 3. Alimentarea prin curent electric a unui ansamblu de spire conducătoare pentru a produce un câmp magnetic. ♦ Ansamblul de spire prin care trece curentul de e*******e. [Gen. -iei, var. e*********e s.f. / cf. fr. e********n, lat. e*******o].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
E*******E s. f. 1. e******e. 2. proces fiziologic manifestat prin accentuarea activității funcționale a unei celule, a unui țesut sau organ ca reacție la un stimul. 3. stare de enervare, de încordare, de ațâțare. 4. producere a unui câmp magnetic util în mașini, aparate sau instrumente electrice. ◊ producere a câmpului magnetic inductor util în mașinile, aparatele și instrumentele electrice. (< fr. e********n, lat. e*******o)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
E*******E s. v. e******e.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
e*******e s. f. (sil. -ți-e), art. e*******a (sil. -ți-a), g.-d. art. e*******ei; pl. e*******i, art. e*******ile (sil. -ți-i-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
E*******E ~e f. 1) Reacție a unui organ, a unui țesut, a unei celule, sub acțiunea unui e******t, manifestată prin contracție, secreție sau impulsuri. 2) elec. Producere a câmpului magnetic inductor util în unele mașini și aparate electrice. /<fr. e********n, lat. e*******o, ~onis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române