Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: fișa (verb tranzitiv) , fișă (substantiv feminin)   
FÍȘĂ, fișe, s. f. 1. Foaie (mică) de hârtie sau de carton pe care își face însemnări cel ce strânge material pentru elaborarea unei opere, pe care se redau extrase dintr-o lucrare etc. ♦ (În biblioteci) Foaie de carton de format unitar pe care se trec datele bibliografice fundamentale privitoare la o carte sau la o publicație periodică. ♦ Fișă personală = act în care se trec datele personale ale unui salariat. Fișă de sănătate = document în care se trec date în legătură cu sănătatea cuiva. Fișă de evidență = foaie volantă folosită în lucrările de evidență contabilă pentru urmărirea sistematică a fiecărui mijloc economic, proces sau sursă sub aspectul creșterii, al diminuării și al existenței soldului la o anumită dată. Fișă tehnologică = (formular care conține) totalitatea indicațiilor privitoare la fazele unui anumit proces de producție. 2. (Tehn.) Piesă de la capătul unui cordon de rețea, care se introduce într-o priză, într-un cuplu etc. spre a stabili legătura cu o linie electrică, telefonică etc. – Din fr. fiche.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
FÍȘĂ s.f. 1. Foaie de hârtie, bucată de carton etc. pe care se scriu însemnări, cuvinte, pe care se extrag citate etc.; foaie de carton care cuprinde datele bibliografice asupra unei cărți dintr-o bibliotecă; foaie care conține note, observații, detalii documentare. ♦ Act care cuprinde datele personale ale cuiva. ◊ Fișă de sănătate = foaie în care se trec datele în legătură cu sănătatea cuiva. 2. Ștecher. [< fr. fiche].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FÍȘĂ s. f. 1. foaie de hârtie, bucată de carton etc. pe care se scriu însemnări, cuvinte, pe care se extrag citate etc. ◊ foaie de carton care cuprinde datele biobliografice asupra unei cărți dintr-o bibliotecă. ◊ foaie care conține note, observații, detalii documentare. ◊ (cont.) ~ de evidență = imprimat servind pentru urmărirea sistematică a unui mijloc economic, a unui proces, a unui cont etc. ◊ ~ tehnologică = formular special care conține indicațiile privind tehnologia, organizarea și planificarea unui anumit proces de lucru. ◊ act care cuprinde datele personale ale cuiva. ♦ ~ de sănătate = foaie în care se trec datele în legătură cu sănătatea cuiva. 2. ștecher. 3. (constr.) adâncime de batere a piloților2. (< fr. fiche)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
FÍȘĂ s. (FIZ.) ștecăr.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
fíșă (-șe), s. f. – Foaie pe care se fac însemnări pentru strîngerea de material în vederea elaborării unei lucrări. Fr. fiche. Este dublet de la fisă, s. f. (plăcuță), prin intermediul ngr. (Tiktin).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
fíșă (de hârtie, de contact) s. f., art. fíșa, g.-d. art. fíșei; pl. fíșe
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
FIȘÁ, fișez, vb. I. Tranz. A extrage pe fișe însemnări dintr-o lucrare (științifică) scrisă, în vederea documentării, a elaborării unei opere etc. ♦ A extrage pe fișe datele bibliografice fundamentale privitoare la o carte sau la un periodic, pentru a le așeza în catalogul bibliotecii, a întocmi o bibliografie etc. – Din fișă.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A FIȘÁ ~éz tranz. 1) (texte, pasaje, citate etc.) A transpune pe fișe. 2) (publicații) A înregistra pe fișe de bibliotecă. /Din fișă
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
FÍȘĂ1 ~e f. Foaie (mică și groasă) de hârtie sau de carton, de formă dreptunghiulară, pe care se fac diferite însemnări. ~ bibliografică. ~ lexicografică. ~ personală. /<fr. fiche
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
FÍȘĂ2 ~e f. tehn. Piesă fixată la capătul unui șnur electric pentru a stabili un contact între priză și un receptor; ștecăr. /<fr. fiche
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
FIȘÁ vb. I. tr. A face, a alcătui fișe (asupra unui material, asupra unor cărți etc.). [P.i. -șez. / < fișă].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FIȘÁ vb. tr. a alcătui fișe (asupra unui material, unor cărți etc.). (< fișă)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
fișá vb., ind. prez. 1 sg. fișéz, 3 sg. și pl. fișeáză, 1 pl. fișăm; conj. prez. 3 sg. și pl. fișéze; ger. fișând
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
cașét n., pl. e (fr. cachet, sigil, stampilă [!]). Micĭ cartoane stampilate care daŭ drept la un abonament și pe care le restituĭ zi cu zi cu cît abonamentu se apropie de sfîrșit. (Și jeton, și fișă, și marcă). Cápsulă de hîrtie care conține un medicament în praf.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române