Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
FOTOGRÁMĂ, fotograme, s. f. 1. Fotografie specială (luată din avion sau din puncte înalte), care îndeplinește condiția de a oferi o perspectivă centrală, pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului a cărui imagine o reproduce și care se folosește mai ales în topografie și în cartografie. 2. Porțiune a unei pelicule cinematografice care conține o imagine (statică) completă. – Din fr. photogramme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
FOTOGRÁMĂ s.f. Probă fotografică pozitivă; fotografie (luată din avion) pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului reprodus și care este folosită mai ales în catografie. ♦ (Cinem.) Fiecare element fotografic care intră în alcătuirea unui plan (3 și 4). [< fr. photogramme, cf. gr. phos – lumină, gramma – desen].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FOTOGRÁMĂ s. f. 1. fotografie (din avion, satelit etc.) pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului înregistrat. 2. (cinem.) fiecare element fotografic care intră în alcătuirea unui plan (4). (< fr. photogramme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
fotográmă s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. fotográmei; pl. fotográme
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
FOTOGRÁMĂ ~e f. Fotografie obtinută din avion sau de la mari înălțimi cu camere speciale, pe baza căreia pot fi determinate forma și dimensiunile unor obiecte sau ale unor porțiuni de teren. /<fr. photogramme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)