Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GHIRLÁNDĂ, ghirlande, [(pop.) ghirlănzi]. s. f. Împletitură decorativă în formă de lanț sau de cunună, făcută din frunze, flori (și fructe). ♦ Element ornamental, în arhitectură și în artele decorative, având aspectul unei astfel de împletituri. [Var.: ghirlántă s. f.] – Din fr. guirlande.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GHIRLÁNDĂ s.f. Ornament de frunze sau de flori împletite în formă de lanț sau de cunună. [Pl. -lande, -lănzi, var. ghirlantă s.f. / < fr. guirlande, cf. it. ghirlanda].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GHIRLÁNDĂ s. f. 1. împletitură de frunze sau de flori în formă de lanț sau de cunună; ornament de această formă, în arhitectură sau în artele decorative. 2. (mar.) înfășurări ale unei parâme, la anumite distanțe, pentru a-i menține forma. 3. ansamblu de piese de legătură în formă de V, care îmbină etrava cu bordajul. (< fr. guyrlande, it. ghirlanda)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
GHIRLÁNDĂ s. (înv.) feston. (O ~ pe fațada unei clădiri.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ghirlándă s. f., g.-d. art. ghirlándei; pl. ghirlánde
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GHIRLÁNDĂ ~e f. 1) Împletitură decorativă în formă de lanț, confecționată din frunze sau flori naturale ori artificiale. 2) Ornament având aspectul unei asemenea împletituri. [G.-D. ghirlandei] /<fr. guirlande
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)