Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GLOMERÚLĂ, glomerule, s. f. 1. Agregat de pământ de mici dimensiuni, format prin alipirea unor particule elementare ale solului. 2. Formație anatomică cu aspect de ghem, alcătuită din tuburi glandulare, vase de sânge, nervi etc. 3. Tip de fruct format prin creșterea laolaltă a mai multor fructe provenite din flori independente; tip de inflorescență în care florile par a fi prinse la același nivel de o axă. [Var.: glomerúl s. n.] – Din fr. glomérule.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GLOMERÚLĂ s.f. 1. (Anat.) Organ format dintr-un vas de sânge sau dintr-un țesut limfoid cu aspect de ghem. 2. Element al rinichiului. 3. Bulgăr mic de pământ de diferite forme și mărimi. 4. (Bot.) Tip de inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. ♦ Fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescență. [Var. glomerul s.n. / < fr. glomérule].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GLOMERÚLĂ s. f. 1. organ format dintr-un vas de sânge sau țesut limfoid cu aspect de ghem. 2. element al rinichiului. 3. bulgăr mic de pământ de diferite forme și mărimi. 4. inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic. ◊ fruct compus provenind dintr-o astfel de inflorescență. (< fr. glomérule)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
glomerúlă s. f., g.-d. art. glomerúlei; pl. glomerúle
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GLOMERÚLĂ ~e f. 1) Formație anatomică în formă de ghem, constituită din vase sangvine sau tuburi glandulare. 2) Bulgăre mic de pământ (sau din alte corpuri omogene) de diferite forme. [G.-D. glomerulei] /<fr. glomérule
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române