Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
MIGRÁȚIE s. f. v. migrațiune.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MIGRÁȚIE s.f. v. migrațiune.
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MIGRAȚIÚNE, migrațiuni, s. f. 1. Deplasare în masă a unor triburi sau a unor populații de pe un teritoriu pe altul, determinată de factori economici, sociali, politici sau naturali; migrare. 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta, în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc.; migrare. 3. (În sintagmele) Migrațiunea petrolului (sau țițeiului) = proces de deplasare a petrolului și a gazelor asociate din zăcământul în care au luat naștere în roci, în zone subterane străine. [Pr.:-ți-u-. – Var.: migráție s. f.] – Din fr. migration, lat. migratio, -onis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MIGRAȚIÚNE ~i f. 1) Deplasare în vederea schimbării locului de trai și de muncă, determinată de factori sociali, politici, economici sau naturali. 2) (despre unele animale, păsări etc.) Deplasare periodică în masă, condiționată de factori climaterici, de necesități de reproducere sau de dobândire a hranei. [Sil. -ți-u-] /<fr. migration, lat. migratio, ~onis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
MIGRAȚIÚNE s.f. 1. Migrare; deplasare în masă a unor triburi sau popoare de pe un teritoriu pe altul. 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc. ◊ Migrațiunea țițeiului = trecerea țițeiului (și a gazelor care-l însoțesc) din roca în care s-a format în altă rocă; migrațiunea capitalului = deplasarea capitalului dintr-o țară în alta sau dintr-o ramură de producție în alta. [Pron. -ți-u-, var. migrație s.f. / cf. lat. migratio, fr. migration].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MIGRAȚIÚNE s. 1. migrare. (migrațiunea păsărilor.) 2. mișcare migratorie. (migrațiunea unei populații.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
migrațiúne s. f. (sil. -gra-ți-u-), g.-d. art. migrațiúnii; pl. migrațiúni
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)