Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PAUȘÁL, -Ă, paușali, -e, s. n., adj. 1. S. n. Sistem de plată pentru o prestație de serviciu, pentru un consum de energie etc. prin fixarea cu aproximație a unei sume globale. 2. Adj. (În sintagmele) Tarif (sau preț) paușal = tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor sau a unei evaluări. Asigurare paușală = asigurare pentru bunuri, persoane etc. contra plății unei prime de asigurare unice (medie). [Pr.: pa-u-] – Din germ. Pauschale.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PAUȘÁL s.n. Sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care instalațiile nu sunt înzestrate cu aparate de măsurat cantitățile consumate, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. [< germ. Pauschale].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PAUȘÁL, -Ă adj. global, forfetar. ◊ tarif (sau preț) paușal = sistem de plată pentru prestările de servicii comunale, pentru consumul de energie, apă etc., suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. ◊ asigurare paușală = asigurare de bunuri, persoane sau riscuri pe baza plății unei prime de asigurare unice (medii). (< germ. pauschal)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
paușál adj. m. (sil. pa-u-), pl. paușáli; f. sg. paușálă, pl. paușále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
paușál s. n. (sil. pa-u-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PAUȘÁL ~e n. Sistem de plată pentru o prestație de servicii, pentru un consum (de energie, de materii prime etc.) prin stabilirea cu aproximație a unei sume globale. [Sil. pa-u-] /<germ. Pauschale
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)