Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PLATBÁNDĂ, platbande, s. f. 1. Traversă sau grindă orizontală, formată dintr-o bucată de piatră sau din mai multe bucăți apropiate. 2. Fâșie îngustă de teren, de obicei plantată cu iarbă, cu flori sau cu arbuști, care mărginește despărțiturile unei grădini. 3. (Tehn.) Semifabricat de oțel sub formă de fâșie. – Din fr. plate-bande.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PLATBÁNDĂ s.f. 1. (Rar) Fâșie de teren cu flori care mărginește despărțiturile unei grădini; peluză de flori. 2. (Metal.) Produs obținut prin laminare. 3. Traversă, grindă orizontală din piatră; lintou. 4. Mulură plată netedă sau puțin proeminentă. ♦ Arhitravă formând o bandă fără ornamente. [< fr. platebande].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PLATBÁNDĂ s. f. 1. fâșie de teren cu flori care mărginește despărțiturile unei grădini, ale unui parc. 2. semifabricat de oțel, cu secțiune dreptunghiulară, obținut prin laminare. ◊ piesă de tablă de oțel laminat, folosit la executarea grinzilor, pentru întărirea tălpilor acestora. 3. traversă, grindă orizontală din piatră; lintou. 4. mulură plată netedă sau puțin proeminentă. ◊ arhitravă, formând o bandă fără ornamente. (< fr. plate-bande)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
platbándă s. f., g.-d. art. platbándei; pl. platbánde
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PLATBÁNDĂ ~e f. 1) Fâșie de teren, cu flori, cu iarbă sau cu arbuști, care împrejmuiește un sector dintr-o grădină sau se întinde pe marginea trotuarului. 2) tehn. Produs metalurgic obținut prin laminare, având formă de fâșie. 3) Grindă orizontală de piatră. /<fr. plate-bande
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)