PROÁSPĂT, -Ă, proaspeți, -te, adj. (Despre alimente sau produse alimentare) Pregătit sau recoltat recent; p. ext. care n-a fost supus unui procedeu de conservare. ♦ (Despre plante) Cules, rupt de curând; neofilit. 2. Fig. Tânăr, fraged. ♦ Care are sau care păstrează calități de strălucire, de vitalitate, de tinerețe, care exprimă tinerețe, sănătate etc. 3. Care există sau a luat ființă de puțină vreme, care a fost făcut, creat etc. de curând; de dată recentă, nou. ◊ Loc. adv. (Reg.) Din proaspăt = de curând. ♦ (Despre oameni) Care se află într-o anumită situație sau care are o calitate de puțină vreme. ♦ Care își păstrează noutatea; viu, actual. 4. (Despre aer) Neviciat, curat. ♦ (Despre apă) Adus de curând de la sursă, bun de băut; p. ext. rece. 5. Fig. Curat, pur, neîntinat. 6. Cu forțe noi; odihnit. – Din gr. prósfatos.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PROÁSPĂT adj. 1. (reg.) verde. (Pește ~.) 2. cald. (Pâine ~.) 3. moale, (reg.) puhav. (Cozonac ~.) 4. v. dulce. 5. rece. (A băut un pahar cu apă ~.) 6. v. neofilit. 7. v. curat. 8. actual, viu. (O amintire mereu ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
PROÁSPĂT adj. v. nou, odihnit, recent, repauzat.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Proaspăt ≠ stătut, vechi
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
proáspăt (proáspătă), adj. – 1. Recent, nou, de curînd. – 2. Natural, nepreparat. – Mr., megl. proaspit, istr. proaspăt. Gr. πρόσφατος (Cihac, II, 690; Murnu, 47; Cipariu, Gram., 84; Pascu, I, 194; Sandfeld 30). – Der. prospătură, s. f. (aliment proaspăt; persoană recent înnobilată); împrospăta, vb. (a face să fie proaspăt); prospețime, s. f. (noutate, frăgezime).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
proáspăt adj. m., pl. proáspeți; f. sg. proáspătă, pl. proáspete
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PROÁSPĂT ~ătă (~eți, ~ete) 1) (despre alimente, fructe, legume) Care este făcut, dobândit sau recoltat de curând; care n-a fost conservat. Pește ~. 2) (despre plante) Care este rupt de curând; neofilit. Legume ~ete. 3) (despre apa de băut) Care a fost adusă de curând de la sursă (de la fântână, izvor etc.). 4) (despre aer) Care este lipsit de impurități; curat. 5) fig. Care este foarte tânăr; fraged. 6) Care a apărut de curând; care durează de puțină vreme; recent; nou. Informații ~ete. 7) (despre persoane) Care a fost numit de curând într-un post. Ministru ~. 8) Care a căpătat forțe noi; reconfortat; odihnit. /<ngr. prósphatos
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink