Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PROSCRÍPȚIE, proscripții, s. f. 1. (În Roma antică) Punere în afară de lege sau osândire la moarte a cuiva, fără forme de judecată, pentru infracțiuni politice. ◊ Listă de proscripție = listă afișată care cuprindea numele persoanelor declarate în afara legii. 2. Pedeapsă la care autoritatea publică supunea pe cineva pentru o vină politică; izgonire din patrie, exil, surghiun. – Din lat. proscriptio, fr. proscription.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PROSCRÍPȚIE s.f. 1. Procedeu de condamnare la moarte fără judecată, înscriind numele persoanei condamnate pe o listă care se afișa. 2. Izgonire din patrie; surghiun. [Gen. -iei, var. proscripțiune s.f. / cf. fr. proscription, lat. proscriptio].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PROSCRÍPȚIE s. f. (în Roma antică) punere în afara legii, condamnare la moarte sau la exil și confiscarea averii fără forme judiciare, pentru infracțiuni politice, înscriind numele celui osândit pe o listă care se afișa. (< lat. proscriptio, fr. proscription)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PROSCRÍPȚIE s. v. exil, exilare, pribegie, surghiun, surghiunire.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
proscrípție s. f. (sil. -ți-e; mf. -scrip-), art. proscrípția (sil. -ți-a), g.-d. art. proscrípției; pl. proscrípții, art. proscrípțiile (sil. -ți-i-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PROSCRÍPȚIE ~i f. v. A PROSCRIE. ◊ Listă de ~ listă afișată care cuprinde numele celor condamnați sau declarați în afara legii. /<lat. proscriptio, ~onis fr. proscription
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)