Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PÚRPURĂ1, purpure, s. f. 1. Culoare roșu-închis. 2. Materie colorată roșu-închis spre violet (extrasă în vechime dintr-o moluscă, iar astăzi preparată pe cale sintetică). 3. Stofă scumpă vopsită cu purpură (2); haină (domnească) făcută dintr-un astfel de stofă; hlamidă. [Var.: (înv.) púrpur s. n.] – Din lat. purpura.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PÚRPURĂ2, purpure, s. f. Boală caracterizată prin apariția unor erupții hemoragice subcutanate. – Din fr. purpura.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PÚRPURĂ s.f. 1. Materie colorantă de un roșu-închis, pe care cei vechi o extrăgeau din coșenilă. 2. (Culoare) roșu-închis. ◊ Purpură retiniană = substanță fotosensibilă de culoare roșie, care se găsește în celulele cu bastonaș de pe retină. 3. Stofă plușată vopsită cu purpură. ♦ Haină regească, imperială făcută dintr-o astfel de stofă; hlamidă. ♦ (Fig.) Demnitatea de împărat sau de consul în vechea Romă; (mai târziu) demnitatea suveranilor și a c**********r. 4. Erupție de pete roșii pe piele și mucoase datorită unor mici hemoragii. [Pl. -re, -ri. / < lat. purpura, cf. fr. pourpre].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PÚRPURĂ1 s. f. 1. materie colorantă de un roșu-închis, pe care cei vechi o extrăgeau din coșenilă. 2. culoarea roșu-închis. ♦ ~ retiniană = rodopsină. 3. stofă scumpă plușată vopsită cu purpură (1). ◊ haină regească, imperială din astfel de stofă; hlamidă. ◊ (fig.) demnitatea de împărat sau de consul în Roma antică; (mai târziu) demnitatea regală, demnitatea de c******l. (< lat., fr. purpura)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PÚRPURĂ2 s. f. boală printr-o erupție de pete roșii hemoragice, pe piele și mucoase. (< fr. purpura)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PÚRPURĂ s. 1. (înv.) porfiră. (Vopsit cu ~.) 2. (MED.) purpura Werlhop v. trombocitopenie.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
PÚRPURĂ s. v. hlamidă, mantie.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
púrpură (púrpure), s. f. – Materie roșie. Lat. purpura (sec. XIX), cf. porfiră.Der. purpuriu, adj. (roșu); împurpura, vb. (a înroși), după fr. empourprer.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
púrpură (boală) s. f., g.-d. art. púrpurei; pl. púrpure
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
púrpură (culoare, materie, stofă) s. f., g.-d. art. púrpurii; pl. púrpuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PÚRPURĂ1 ~e f. 1) Culoare roșie-închisă, care bate în violet; porfiră. 2) Substanță colorantă de o astfel de culoare, preparată pe cale sintetică (în trecut fiind extrasă din sucul unor moluște); porfiră. 3) Stofă plușată, de preț, vopsită cu această substanță; porfiră. 4) Haină confecționată din astfel de stofă și purtată în trecut de regi, împărați sau domnitori; porfiră. /<lat., fr. purpura
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PÚRPURĂ2 ~e f. Boală manifestată prin apariția pe piele și pe mucoase a unor pete roșii hemoragice, ca urmare a distrugerii capilarelor sangvine. /<lat., fr. purpura
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)