Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
RẤȘCOV, râșcovi, s. m. Ciupercă comestibilă cu pălăria de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu, care crește prin pădurile de fag și de brad și care secretă un latex (Lactarius deliciosus).Cf. ucr. ryžok, ryžka.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RÂȘCOV s. (BOT.) (Lactarius deliciosus sau volemus) v. vinețică-cu-lapte.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
râșcov s. m., pl. râșcovi
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RÂȘCOV ~i m. Ciupercă comestibilă cu piciorul galben-roșcat și cu pălăria portoca-lie-cărămizie, care crește prin pădurile de fag și de brad. /cf. ucr. ryžok, ryžka
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
rîșcóv (rấșcovi), s. m. – Ciupercă comestibilă (A******s deliciosus, Lactarius volemus). Var. rîșcovel, roșcov(an). Sl. ryždĭ „roșcat” (Miklosich, Slaw. Elem., 43; Cihac, II, 314), dar lipsește etimonul apropiat; cf. rut. rýžok (Candrea), rus. ryžik (Tiktin). – Der. roșcovan, adj. (bălai, cu ten roșcat), contaminare dintre rîșcov și roșu.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
RẤȘCOV (cf. ucr. ryžok, ryžka) s. m. Ciupercă comestibilă, de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu (Lactarius deliciosus). Pălăria, măsurând 5-15 cm în diametru, este convexă la ciupercile tinere, căpătând apoi formă de pâlnie. Secretă latex roșu-portocaliu cu gust dulce; crește în pădurile de brad și de fag și în pajiști.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)