Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii:   
râiá, râiéz, vb. I (pop.) a căpăta râie; a se râioșa.
Sursa: Dicționar de arhaisme și regionalisme | Permalink
RẤIE s. f. 1. (Pop.) Boală de piele la oameni și la animale, cauzată de un parazit și caracterizată prin apariția unor bubulițe (localizate mai ales între degete) care produc mâncărime; scabie. ◊ Expr. Se ține ca râia de om, se zice despre cineva de care nu mai poți să scapi. 2. Fig. Epitet depreciativ pentru oameni și animale rele, care provoacă multe necazuri; pacoste, năpastă. 3. (În sintagma) Râia neagră a cartofului = boală a cartofului provocată de o ciupercă și manifestată prin apariția unor excrescențe moi, negre-brune, pe părțile subterane ale plantei. [Pr.: râ-ie] – Lat. aranea.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RÂIE f. pop. 1) Boală contagioasă a pielii (la om și la unele animale) cauzată de un parazit, care se manifestă prin apariția unor bubulițe și prin mâncărime puternică; scabie. ◊ A se ține ca râia (de om) se spune despre cineva, de care nu poți scăpa ușor. 2) Situație complicată și neplăcută; belea. 3) depr. Ființă care pricinuiește cuiva neplăceri; pacoste. [G.-D. râiei] /<lat. aranea
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RÂIA-BROÁȘTEI s. v. mătasea-broaștei.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
RÂIE s. (MED.) scabie, (reg.) rapăn.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
RÂIE-BROȘTEÁSCĂ s. v. mătasea-broaștei.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
RÂIE-DE-ÁPĂ s. v. mătasea-broaștei.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
râia-broáștei (bot.) s. f.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
râia-múnților (bot.) s. f.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
râie s. f., art. râia, g.-d. art. râiei
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RẤIE (lat. aranea „păianjen”) s. f. (Pop.) 1. Boală provocată la om și la animale de diverși acarieni, paraziți, la suprafața sau în profunzimea epidermei; se manifestă prin mâncărimi, leziuni ale pielii, frecvent cu formarea de cruste iar la mamifere și prin căderea părului. Printre cele mai frecvente forme se numără r. sarcoptică (v. scabie), r. psoroptică (produsă de acarieni din genul Psoroptes, care afectează îndeosebi caii, bovinele și ovinele), r. notoedrică (afectează pisicile, câinii și iepurii, fiind localizată în special pe cap, gât și membre, produsă de acarieni din genul Notoedres), r. auriculară (localizată la urechi, produsă la câini și pisici de acarianul Otodectes). 2. Fig. Termen depreciativ pentru cineva sau pentru ceva de care nu poți scăpa; năpastă, pacoste. 3. (FITOPAT.) Râia neagră a cartofului = boală a cartofului provocată de ciuperca Synchytrium endobioticum, manifestată prin apariția unor excrescențe moi, brune-negricioase pe părțile subterane ale plantei. ◊ Râia comună a cartofului = actinomicoza cartofului.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)