Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: răspândi (verb tranzitiv) , răspândire (substantiv feminin)   
RĂSPÂNDÍRE, răspândiri, s. f. Acțiunea de a (se) răspândi și rezultatul ei. – V. răspândi.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RĂSPÂNDÍRE s. 1. v. împrăștiere. 2. împrăștiere, prefirare, presărare, presărat, răsfirare, risipire. (~ nisipului pe alee.) 3. v. difuzare. 4. difuzare, împrăștiere, revărsare. (~ luminii în toate unghe-rele.) 5. difuzare, propagare, transmitere, (fig., peior.) trâmbițare. (~ unei știri.) 6. împrăștiere, propagare, (livr.) diseminare, (pop.) lățire. (~ unor zvonuri mincinoase.) 7. popularizare, pro-pagare, propovăduire, (astăzi rar) vulgarizare, (înv.) poporanizare, propagație. (~ unor cunoș-tințe.) 8. (BIS.) predicare, propagare, propovăduire, (înv.) mărturisire, mărturisitură. (~ unei credințe.) 9. degajare, emanare, emanație, emisiune, exalare, exalație, împrăștiere, (înv.) răsfugare. (~ de gaze de la sobă.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
răspândíre s. f., g.-d. art. răspândírii; pl. răspândíri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RĂSPÂNDÍ, răspândesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre lumină, căldură etc.) A se împrăștia în toate părțile sub formă de unde, emanații, vapori etc.; a se degaja. ♦ Tranz. A transmite, a propaga lumină, căldură etc. 2. Refl. (Despre știri, vești, publicații) A se difuza, a deveni cunoscut. ♦ (Despre lichide) A se întinde pe o suprafață mare. 3. Refl. și tranz. (Despre ființe) A porni sau a determina să pornească în direcții diferite; a (se) răzleți, a (se) împrăștia. – Din sl. rasponditi.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A RĂSPÂNDÍ ~ésc tranz. A face să se răspândească. /<sl. rasponditi
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE RĂSPÂNDÍ se ~éște intranz. 1) (despre lumină, căldură, sunete, mirosuri etc.) A cuprinde spații tot mai largi; a se propaga; a se difuza. 2) (despre idei, realizări, publicații, știri etc.) A trece de la unul la altul; a deveni cunoscut unui cerc larg; a se propaga. /<sl. rasponditi
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RĂSPÂNDÍ vb. 1. v. împrăștia. 2. a (se) împrăștia, a (se) răzleți, a (se) risipi, (pop.) a (se) năsădi, (înv. și reg.) a (se) sparge, a (se) spărgălui, (prin Olt. și Ban.) a (se) sprânji, (înv.) a (se) scociorî, a (se) scodoli. (I s-a ~ întreaga turmă.) 3. a (se) împrăștia, a (se) prefira, a (se) presăra, a (se) răsfira, a (se) risipi. (A ~ nisip peste tot.) 4. a împrăștia, a presăra, a semăna, (rar) a scutura. (A ~ flori în calea cuiva.) 5. a (se) împrăștia, a (se) revărsa, a (se) risipi, a (se) vărsa. (Soarele ~ o căldură plăcută.) 6. a arunca, a da, a împrăștia. (Luna ~ sclipiri vii.) 7. a (se) difuza, a (se) împrăștia, a (se) revărsa. (Lumina se ~ în toate ungherele.) 8. a (se) difuza, a (se) duce, a (se) împrăștia, a (se) întinde, a (se) lăți, a (se) propaga, a (se) transmite, (rar) a (se) vehicula, (înv.) a (se) povesti, a (se) vesti. (Știrea s-a ~ peste tot.) 9. a circula, a se extinde, a se împrăștia, a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se transmite, (înv.) a se rășchira, a se tinde. (Zvonul s-a ~ din gură în gură.) 10. a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, (astăzi rar) a vulgariza, (fig.) a semăna. (A ~ o teorie.) 11. (BIS.) a predica, a propaga, a propovădui, (înv.) a binevesti, a mărturisi, a povesti, a spune. (~ în lume creștinismul.) 12. v. emana. 13. v. propaga. 14. v. extinde.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
răspîndí (răspândésc, răspândít), vb.1. A împrăștia, a extinde, a risipi. – 2. A propaga, a dezvalui. – Mr. arăspindescu, arăspîndire. Sl. raspąditi (Cihac, II, 255). Der. de la un lat. *re-expandῑreexpandĕre (Pascu, I, 38) este improbabilă. – Der. răspînditor, adj. (care răspîndește, care dezvăluie).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
răspândí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. răspândésc, imperf. 3 sg. răspândeá; conj. prez. 3 sg. și pl. răspândeáscă
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)