Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: răsturna (verb tranzitiv) , răsturnat (adjectiv)   
RĂSTURNÁT, -Ă, răsturnați, -te, adj. Care se află cu susul în jos, invers decât este normal. ♦ Culcat, doborât. ♦ Culcat pe spate în mod neglijent într-un scaun, fotoliu etc. – V. răsturna.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RĂSTURNÁT adj. 1. culcat, doborât, trântit. (Niște scaune ~.) 2. v. căzut. 3. prăbușit, prăvălit, surpat, (înv.) povârnit. (Mal ~.) 4. v. tolănit.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Răsturnat ≠ restaurat
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
RĂSTURNÁ, răstórn, vb. I. 1. Tranz. A scoate, a deplasa un corp din poziția lui normală, făcându-l să cadă într-o parte sau să ajungă cu susul în jos. ◊ Expr. A răsturna brazda = a tăia brazda cu plugul; p. ext. a ara. ♦ A întoarce (un recipient) cu fundul în sus pentru a face să cadă sau să curgă conținutul; a vărsa. ◊ Expr. A răsturna pe gât = a bea repede, pe nerăsuflate. 2. Tranz. A culca la pământ, a prăvăli, a doborî. ♦ Tranz. și refl. (Despre oameni) A face să cadă sau a cădea dintr-un scaun, dintr-un fotoliu etc. 3. Tranz. Fig. A înlătura dintr-o situație înaltă, a scoate dintr-un post de conducere, a da jos de la putere. ♦ A distruge o situație, o poziție, un plan, o concepție. 4. Refl. A sta sau a se așeza într-o poziție comodă, cu spatele sprijinit de ceva; p. ext. a se culca. – Răs- + turna.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A RĂSTURNÁ răstórn tranz. 1) A face să se răstoarne. ~ mămăliga. ◊ ~ brazda a ara. ~ munți a face lucruri mari, importante. ~ pe gât a bea repede, pe nerăsuflate. 2) (conducători, guverne etc.) A da jos de la putere. 3) fig. (planuri, concepții, teorii etc.) A înlătura ca fiind lipsit de valoare. /răs- + a turna
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE RĂSTURNÁ mă răstórn intranz. 1) A-și pierde poziția verticală; a înceta de a mai sta drept; a cădea; a se prăvăli; a pica. 2) pop. A lua o poziție comodă, de relaxare. ~ în fotoliu. /răs- + a turna
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RĂSTURNÁ vb. 1. a întoarce, (reg.) a îmburda. (A ~ mămăliga pe fundul de lemn.) 2. v. vărsa. 3. v. doborî. 4. v. cădea. 5. v. inversa.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
RĂSTURNÁ vb. v. anula, infirma, înlătura.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A răsturna ≠ a înscăuna
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
răsturná vb., ind. prez. 1 sg. răstórn, 3 sg. și pl. răstoárnă
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)