RĂZÓR1, răzoare, s. n. 1. Fâșie îngustă de pământ nelucrat, servind drept hotar și potecă între două ogoare; hat. 2. Loc arat; ogor. 3. Strat de flori sau de legume în grădini; brazdă. 4. Cărăruie (într-o grădină). – Din bg. razor.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RĂZÓR2, răzoare, s. n. 1. Arc de trăsură. 2. Drug de metal pentru străpungerea gheții în vederea pescuitului. – Din fr. ressort (prin apropiere de răzor1).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RĂZÓR s. 1. v. hat. 2. brazdă, strat, (rar) postată, (înv. si reg.) tablă. (~ de flori, de legume.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
RĂZÓR s. v. arătură, câmp, ogor, țarină.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
răzór (răzoáre), s. f. – 1. Hotar, hat. – 2. Cărăruie între două ogoare. – 3. Loc arabil, ogor cu formă regulată și delimitat de cărări. – 4. (Înv.) Teren adaptat pentru o moară de apă. – Var. rozor. Bg., sb. razor (Miklosich, Slaw. Elem., 42; Cihac, II, 311; Conev 68), din sl. razorati „a ara”, cf. ceh. rozor, pol. rozora. Der. din lat. radiolus (Giuglea, Dacor., I, 496) este improbabilă. – Der. răzori, vb. (a face răzor; a despărți, a separa; a marca).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
răzór (hat, ogor, cărăruie, arc de trăsură, drug de metal) s. n., pl. răzoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
RĂZÓR ~oáre n. pop. 1) Fâșie îngustă de pământ nelucrat, care desparte localități sau terenuri de pământ; hotar; hat. 2) Fâșie îngustă de pământ mai ridicată, pe care se seamănă legume sau flori; strat; vatră. 3) pop. Loc de pe un teren arat, unde se alătură ultimele două brazde trase în sens opus. /<bulg. razor
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RĂZÓR2 ~oáre n. 1) Arc de trăsură. 2) Drug de metal cu care se sparge gheața pentru a pescui. /<fr. ressort
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RĂZOARE, pădure în apropiere de orașul Mărășești, unde la 6/19 aug. 1917 armata română a zdrobit ultimul efort al armatei germane de a străpunge frontul armatei române („Bătălia de la Mărășești”). În lupta de la R. a căzut eroic, în fruntea companiei sale, căpitanul Grigore Ignat.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink