Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: raționaliza (verb tranzitiv) , raționalizat (adjectiv)   
RAȚIONALIZÁT, -Ă, raționalizați, -te, adj. Supus unui consum dirijat după norme dinainte stabilite. [Pr.: -ți-o-] – V. raționaliza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
RAȚIONALIZÁ, raționalizez, vb. I. Tranz. 1. A organiza o activitate după norme și principii raționale (3). 2. A supune anumite produse (de primă necesitate) unui consum dirijat, conform unor norme stabilite dinainte. 3. A transforma o expresie algebrică care cuprinde o extragere de rădăcină într-o expresie echivalentă, fără radical. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. rationaliser. Cf. rus. raționalizirovat'.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A RAȚIONALIZÁ ~éz tranz. 1) (munca în instituții, întreprinderi etc.) A face să devină mai eficient prin folosirea rațională a timpului și prin introducerea unor metode avansate de lucru. 2) (materiale, produse etc.) A împărți în rații; a raționa. 3) mat. (expresii algebrice cu radical) A transforma într-o expresie echivalentă fără radical. [Sil. -ți-o-] /<fr. rationaliser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
RAȚIONALIZÁ vb. I. tr. 1. A introduce metode de folosire mai justă a utilajului, a spațiului de lucru etc. (într-o întreprindere, într-o ramură de producție etc.). 2. A limita consumul unor produse (supunându-l anumitor restricții); raționa2. 3. A transforma o expresie algebrică cu un radical într-o expresie echivalentă fără radical. [< fr. rationaliser, cf. rus. raționalizirovati].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
RAȚIONALIZÁ vb. tr. 1. a folosi metodele și procesele tehnologice cele mai eficiente; a utiliza la maximum mijloacele de producție în scopul creșterii productivității muncii și a reducerii prețului de cost. 2. a limita prin anumite restricții consumul unor produse deficitare; a raționa (II). 3. a transforma o expresie algebrică cu un radical într-o expresie echivalentă, fără radical. (< fr. rationaliser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
RAȚIONALIZÁ vb. a raționa. (A ~ consumul de petrol.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
raționalizá vb. (sil. -ți-o-), ind. prez. 1 sg. raționalizéz, 3 sg. și pl. raționalizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)