Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: remiza (verb) , remiză (substantiv feminin)   
REMÍZĂ, remize, s. f. I. 1. Situație în care doi șahiști angajați într-o partidă amicală sau oficială consimt reciproc asupra unui rezultat de egalitate; partidă de șah terminată la egalitate. 2. Formă de retribuire (în comerț) potrivit căreia lucrătorii primesc pentru munca prestată o sumă de bani calculată în funcție de volumul vânzărilor, cumpărărilor, contractărilor etc. pe care aceștia le efectuează; (concr.) sumă de bani acordată în acest fel. II. 1. Construcție prevăzută cu instalații de spălare și ventilare, precum și cu un mic atelier de reparații, folosită pentru adăpostirea vehiculelor auto, a uneltelor, a locomotivelor, a vagoanelor etc. 2. Mic petic de pădure sau de tufișuri plantat cu scopul de a servi ca adăpost pentru vânatul mic. – Din fr. remise.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REMÍZĂ s.f. I. 1. Partidă de șah în care nici una dintre părți nu câștigă. 2. Formă de retribuire a muncii potrivit căreia pentru munca prestată se acordă o cotă procentuală. ♦ Comision dat la o vânzare, la o cumpărare etc.; reducere, rabat. II. 1. Construcție pentru adăpostirea vehiculelor, a locomotivelor etc. 2. Pădurice care servește ca loc de adăpost pentru vânat. [< fr. remise].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REMÍZĂ s. f. I. 1. partidă de șah în care cei doi jucători consimt reciproc la un rezultat de egalitate. 2. formă de retribuire a muncii sub formă de cotă procentuală în funcție de munca prestată și rezultatele obținute. 3. operație financiară de achitare a unei datorii în străinătate prin transmiterea către un creditor a unui document de plată. ◊ comision; reducere, rabat. II. 1. clădire destinată pentru adăpostirea (auto)vehiculelor rutiere, mașinilor agricole, locomotivelor etc. 2. pădurice care servește ca loc de adăpost pentru vânat. (< fr. remise)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
REMÍZĂ s. v. comision.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
remíză s. f., g.-d. art. remízei; pl. remíze
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
REMIZÁ, remizez, vb. I. Intranz. A termina o partidă de șah la egalitate. – Din remiză.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A REMIZÁ ~éz tranz. (partide de șah) A termina prin remiză. /Din remiză
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
REMÍZĂ ~e f. 1) (la șah) Situație în care partenerii consimt reciproc asupra unui rezultat de egalitate. 2) (în comerț) Remunerație sub forma unei cote procentuale acordate lucrătorilor, în funcție de volumul mărfurilor vândute. 3) Construcție destinată vehiculelor, mașinilor agricole etc., prevăzută cu instalație de spălat și cu un mic atelier de reparații. 4) Porțiune dintr-o pădure care servește ca loc de adăpost pentru vânat. /<fr. remise, germ. Remise
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
REMIZÁ vb. I. tr. A termina o partidă de șah la egalitate, a face remiză. [Cf. fr. remiser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REMIZÁ vb. intr. a termina o partidă de șah la egalitate. (< fr. remisser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
remizá vb., ind. prez. 1 sg. remizéz, 3 sg. și pl. remizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)