Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: subția (verb tranzitiv) , subțiat (adjectiv)   
SUBȚIÁT, -A subțiați, -te, adj. 1. Redus, micșorat în grosime, în lățime, în volum. 2. (Despre corpuri lichide și gazoase) Cu densitatea sau concentrația micșorată; diluat, subțire. 3. Fig. Rafinat, stilat; civilizat. [Pr.: -ți-at] – V. subția.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SUBȚIÁT adj. 1. v. diluat. 2. v. rarefiat.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SUBȚIÁ, subțiez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A face să devină sau a deveni mai subțire (I 1). ◊ Expr. (Tranz.) A-și subția buzele (sau gura) = a-și strânge buzele, făcându-le să pară mai subțiri, mai mici; a vorbi din vârful buzelor. ♦ Tranz. (Despre îmbrăcăminte) A face ca cel care o poartă să pară mai zvelt, mai slab. 2. Tranz. A face ca un corp lichid sau gazos să fie mai puțin concentrat, mai puțin dens; a dilua. 3. Tranz. A face ca glasul să aibă un timbru mai subțire, mai înalt. 4. Refl. Fig. (Despre oameni și despre însușirile sau manifestările lor; (adesea ir.) A deveni mai rafinat, mai civilizat, mai fin; a se rafina, a se cultiva, a se stila. [Pr.: -ți-a] – Lat. subtiliare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A SE SUBȚIÁ mă ~éz intranz. 1) A deveni (mai) subțire. 2) fig. A deveni (mai) manierat; a se șlefui; a se ciopli; a se civiliza. /<lat. subtiliare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SUBȚIÁ ~éz tranz. A face să se subțieze. /<lat. subtiliare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
SUBȚIÁ vb. 1. (reg.) a (se) subțira. (A ~ un obiect, un fâr.) 2. a se alungi. (Se ~ la un capăt.) 3. v. dilua. 4. a ascuți, a pițigăia, (reg.) a pițigărni. (Își ~ glasul.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
SUBȚIA vb. v. civiliza, cultiva, gâtui, îngusta, rafina, rarefia, stila, strâmta, sugruma.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A (se) subția ≠ a (se) îngroșa
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
subțiá (-iéz, -át), vb.1. A face subțire, a slăbi, a se trage. – 2. A cizela, a rafina. – 3. A dilua, a face mai deschisă o culoare. – Var. supția. Lat. subtῑlĭāre (Densusianu, Hlr., 166; Pușcariu 1669; REW 8398), cf. it. sottigliare. Cf. subțire.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
subțiá vb. (sil. -ți-a), ind. prez. 1 sg. subțiéz, 3 sg. și pl. subțiáză, 1 pl. subțiém (sil. -ți-em); conj. prez. 3 sg. și pl. subțiéze; ger. subțiínd (sil. -ți-ind)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)