Rezultate din textul definițiilor
BELEA, belele, s. f. (Fam.) Intamplare neprevazuta care aduce necaz; pacoste, bucluc. ◊ Expr. A da de belea = a avea o suparare, un necaz. ♦ Fiinta care provoaca numai neplaceri, necazuri, incurcaturi. – Din. tc. bela.

NAIBA s. f. art. (Fam.; adesea in imprecatii) D****l, diavolul. ◊ Loc. adj. si adv. Al naibii (de...) = grozav, teribil, foarte, peste masura (de...). ◊ Expr. A da de (sau a vedea pe) naiba = a o pati, a da de bucluc, a-si gasi beleaua. A da (sau a lasa pe cineva sau ceva) naibii (sau la naiba) = a nu se mai interesa (de cineva sau de ceva), a renunta la... A nu avea nici pe naiba = a se simti bine, a fi perfect sanatos, a nu avea absolut nimic. – Et. nec.

A PATI ~esc tranz. A avea de suferit, de indurat (pe neasteptate). ◊ Ce-ai patit? ce ti s-a intamplat? ce-a dat peste tine? A o ~ (sau parli) a nimeri intr-o situatie neplacuta; a da peste belea. /<lat. pati[ri]

A PARLI ~esc 1. tranz. A face sa se parleasca. ◊ A o ~ (sau pati) a nimeri intr-o situatie neplacuta; a da peste belea. A o ~ la (sau de) fuga a incepe sa fuga repede; a o lua iute din loc; a o zbughi. 2. intranz. (despre surse de caldura) A emana radiatii fierbinti, raspandind caldura foarte mare; a parjoli; a frige; a dogori; a pali; a arde. Soarele ~este. /<bulg. parlja, sb. prljiti

poticali, poticalesc, vb. IV (inv. si reg.) 1. a veni necazul, A da de belea. 2. a coplesi, a incarca, a impovara; a pedepsi. 2. a coplesi, a incarca, a impovara; a pedepsi. 3. (refl.) a se primejdui, a se pedepsi. 4. a abate, a amagi, a corupe; a insela, a pacali

belea f. (turc. bela, ca merea d. mera). Nenorocire, suparare, incurcatura: A da de belea, a-ti gasi beleaua, a scapa de belea. Fig. Om incomodant, berechet: ce belea de om!

dandana f. (turc. tantana, fast, pompa, parada, solemnitate). Vechi. Tumult, alarma: clopot de dandana. Azi. Fam. Taraboi, tambalau, afacere incurcata si zgomotoasa: mutarea e curata dandana. A da de dandana, A da de belea, a da peste o mare incurcatura.

PATI, patesc, vb. IV. 1. Tranz. A i se intampla cuiva ceva (neplacut, iesit din comun), a da peste ceva neasteptat (si neplacut). ◊ Expr. A o pati = a avea neplaceri, a intra intr-un bucluc; a da peste o belea. A o pati cu cineva = a intalni pe cineva care iti produce neplaceri, a-si gasi beleaua cu cineva. Din patite = din experienta. A fi patit multe = a fi trecut prin multe necazuri, a avea experienta. (Fam.) Ce-ai patit? = ce ti s-a intamplat de faci asa ceva? ce te-a gasit? 2. Tranz. si intranz. (Inv. si pop.) A suferi, a patimi, a indura. [Prez. ind. si: (pop.) pat] – Lat. pati.

POTCA, potce, s. f. (Pop.) 1. Incurcatura, necaz, belea; vrajba, cearta. ◊ Expr. A da de potca = a o pati. 2. Epitet depreciativ pentru o persoana nedezvoltata din punct de vedere fizic, urata sau schiloada; pocitanie; p. ext. epitet depreciativ pentru o persoana fara caracter. – Din sl. potuka.

daBILA s. v. belea, bir, bucluc, cadavru, corp, dandana, dare, gloaba, hoit, impozit, incurcatura, les, martoaga, mortaciune, napasta, neajuns, necaz, nemultumire, nenorocire, neplacere, nevoie, osatura, pacoste, pocinog, rau, schelet, sistem osos, starv, suparare, trup.

daRAVERA ~e f. pop. Situatie complicata, fara iesire; belea; incurcatura; bucluc. [G.-D. daraverii] / dare + avere

belea ~ele f. fam. Situatie complicata si neplacuta; bucluc; incurcatura. A intra intr-o ~. ◊ A-si gasi ~eaua (a da de ~) a o pati (rau). [Art. beleaua; G.-D. belelei; Sil. be-lea] /<turc. bela

daRAVERA, daraveri, s. f. 1. Patanie; incurcatura; bucluc, belea. 2. Treburi, interese; afaceri (comerciale), negustorie. [Var.: daravela s. f.] – dare + avere (dupa it. dare et avere).

daravere si (mai des) daravera f., pl. i (d. dare si avere dupa turc. alysveris. V. alisveris). Fam. Afacere, negustorie, treaba. belea: sa scap si de daravera asta! – Pop. si -vela, pl. e si i.

ANGARA, angarale, s. f. 1. (In evul mediu, in Moldova si in Tara Romaneasca) Nume generic dat obligatiilor in munca impuse taranimii. 2. (Mai ales la pl.) Sarcina, greutate materiala, necaz, belea. [Var.: angarie s. f.] – Din ngr. angaria.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române