Rezultate din textul definițiilor
MÁRTIE s. m. invar. A treia lună a anului, care urmează după februarie; mărțișor, marț2. [Var.: (înv. și pop.) mart, (pop.) márte s. m. invar.] – Din sl. martiĩ.

MÁRTIE m. A treia lună a anului; mărțișor. [Sil. -ti-e] /<sl. martii, martu

MARȚ ~uri n. pop. 1) A treia lună a anului; martie; mărțișor. 2) Obiect mic de podoabă, legat de un fir împletit de culoare roșie și albă, care se poartă în cursul lunii martie, ca simbol al primăverii; mărțișor. /<lat. martius

MĂRȚIȘÓR1 m. 1) la sing. pop. A treia lună a anului; martie; marț. 2) Plantă erbacee din familia rozaceelor, cu frunze adânc crestate și cu flori galbene. /marț pop. + suf. ~ișor

FRIMÁR s.m. Luna a treia a calendarului republican francez (21 noiembrie – 20 decembrie). [< fr. frimaire, cf. frimas = vânt rece].

FRIMÁR s. m. luna a treia a calendarului republican francez (21 noiembrie – 20 decembrie). (< fr. frimaire)

SANJA MATSURI, una dintre cele trei mari sărbători populare anuale în Japonia. Are loc la Tōkyō în al treilea weekend din luna mai. Parada a 100 de care alegorice.

TRIMÉSTRU ~e n. 1) Interval de timp de trei luni. 2) Parte a anului calendaristic, egală cu trei luni consecutive. 3) Diviziune a anului școlar, echivalând cu a treia parte a acestuia. [Sil. -mes-tru] /<fr. trimestre, lat. trimestrisCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)