Rezultate din textul definițiilor
ICRA, icre, s. f. (Mai ales la pl.) 1. Denumire generica pentru ovulele de peste. ◊ Icre negre = icre de culoare cenusiu-inchis sau neagra, produse de morun, nisetru sau pastruga; caviar. Icre de Manciuria = icre de culoare rosie-portocalie, produse de unii pesti din oceanul pacific. 2. (Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din sl. ikra.
PIROGA, pirogi, s. f. Ambarcatie rudimentara, lunga si ingusta, cu vasle sau cu panze, construita prin scobirea sau cioplirea unui trunchi de copac ori confectionata din piei cusute, folosita de anumite populatii din Africa, India, din insulele din sud-estul Asiei si din oceanul pacific. – Din fr. pirogue.
OTARIE, otarii, s. f. Mamifer carnivor din oceanul pacific, asemanator cu foca (Otaria jubata). – Din fr. otarie.
SABIE s.f. (Iht.) In general, peste marin din fam. xiphiidae (pesti-sabie), caracterizat prin maxilarul superior mai mult sau mai putin alungit. Pestii-sabie propriu-zisi (istiophoridae) populeaza oceanul pacific si pe cel Indian, precum si pe cel Atlantic, pe tarmurile de est ale SUA, caracteristic fiind maxilarul superior alungit, curbat, mai scurt ca la pestele-spada, prevazut cu dinti, cel inferior ceva mai lung, corpul fusiform, cu o inotatoare dorsala lunga, inalta (subspeciile Tetrapturus, Makaira; engl. spear-fish, spike-fish, marlin), in variate culori, de la argintiu (white marlin), la albastrui (blue marlin) la negru (black marlin) sau cu dungi (striped marlin); unele istiophoridae au inotatoarea dorsala foarte inalta, ca o panza de corabie sau evantai, numiti de aceea si pesti-evantai (engl. sail-fish; Istiophorus gladius si americanus).
ICRA, icre, s.f. (In special la pl.) Denumire generica pentru ouale pestilor; in expr. salata de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de stiuca) emulsionate sub forma de spuma alba, cu adaos de diverse ingrediente (ceapa tocata, masline, ardei iute); icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub forma de pasta sarata, de culoare roz-oranj (ngr. tarama), respectiv salata facuta din acestea (ngr. taramosalata); icre de Manciuria sau caviar rosu = icre mari de pana la 7 mm diametru, de culoare rosiatica, prelevate de la o specie de somon din oceanul pacific (Oncorhynchus keta), utilizate ca si caviarul; icre negre sau caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cega, pastruga s.a.)
PIROGA s.f. Luntre primitiva folosita in oceanul pacific, lunga, ingusta si plata (facuta dintr-un trunchi de arbore scobit sau din piei cusute). [Var. piroaga s.f. / < fr. pirogue, it. piroga, cf. sp. piragua < cuv. caraib].
TRANSpacific, -A adj. Care strabate oceanul pacific. ♦ Situat dincolo de pacific. [Cf. engl. transpacific].
OTARIE s.f. Mamifer carnivor din oceanul pacific, asemanator cu foca. [Gen. -iei. / < fr. otarie].
JONCA, jonci, s. f. Mica ambarcatiune rudimentara din lemn, cu mai multe catarge si cu panze, folosita in bazinul apusean al oceanului pacific la transportul de marfuri si la pescuit. – Din fr. jonque.
TAIFUN, taifunuri, s. n. Vant foarte puternic, cu furtuna si cu vartejuri, care ia nastere in partea de apus a oceanului pacific si se manifesta mai ales in estul Asiei si in estul Americii de Nord; ciclon tropical. – Din germ. Taifun. Cf. rus. taifun.
JONCA s.f. Ambarcatie mica cu panze, folosita in bazinul de vest al oceanului pacific. [< fr. jonque < cuv. malaiez].
TAIFUN s.n. Vant foarte puternic, cu furtuna si cu vartejuri, care bate in regiunile din vestul oceanului pacific, luand nastere in timpul schimbarii directiei musonilor. [Pron. tai-fun, pl. -nuri, -ne. / < germ. Taifun, cf. rus. taifun, chin. ta fun – vant mare].
TSUNAMI s.n. (Geol.) Flux puternic si brusc, provocat de cutremur, care devasteaza coastele oceanului pacific. [< fr., engl. tsunami < cuv. japonez].
*pacific/oceanul ~ (-cea-) s. propriu n.
oceanul AUSTRAL (sau ANTARCTIC), vechea denumire a apelor oceanice ce inconjura Antarctida si care constituie partile sudice ale oceanelor pacific, Atlantic si Indian.
oceanul pacific v. pacific, oceanul~.
SCOICA, scoici, s. f. 1. Nume dat mai multor specii de moluste care au corpul moale, ocrotit de doua valve calcaroase, de obicei cenusii, care formeaza scheletul extern al animalului. ◊ Scoica de rau = gen de scoici comestibile care traiesc pe sub malurile adanci ale raurilor (Unio); molusca din acest gen. Scoica de balta (sau de lac) = gen de scoici comestibile care traiesc de obicei in malul apelor statatoare sau cu un curs linistit (Anodonta); molusca din acest gen. Scoica de margaritar (sau de perle de mare) = scoica din oceanul Indian si pacific, care produce perle (Meleagrina margaritifera). 2. Scheletul calcaros al scoicii (1); cochilie. ♦ Cochilie de melc. 3. Acoperis (de sticla) in forma unei cochilii de scoica (1) sau in forma de evantai, construit la intrarea intr-o cladire. 4. Excrescenta osoasa care se formeaza pe chisita sau pe coroana copitei calului si care face ca animalul sa schiopateze. 5. (La armele de vanatoare) Adancitura inchizatorului, in care este insurubat percutorul. – Din sl. skolika.
C*********I, Muntii ~, cel mai lung lant muntos de pe glob (c. 18.000 km), situat de-a lungul tarmurilor vestice ale Americii de Nord si de Sud (Anzi), constituit din doua siruri paralele. Alt. max.: 6.193 m (vf. McKinley), in America de Nord si 6.959 (vf. Aconcagua)., in America de Sud. Latime max.: c. 1.600 km in America de Nord si c. 900 km in America de Sud. Supr. totala: c. 90 mii km2. Formeaza cumpana de ape dintre oceanele Atlantic si pacific. Circa 80 de vulcani activi. In depr. intramontane se afla deserturi si semideserturi intinse. Bine impaduriti. Expl. de min. de cupru, aur, argint, cositor, plumb, platina, salpetru, petrol si carbune.
COD s.m. (Iht.) In general, peste marin din fam. gadidae, avand corpul mai mult sau mai putin alungit, acoperit cu solzi mici, moi si zimtati; este pestele de consum cel mai important din lume, raspandit in zonele nordice ale oceanului Atlantic si ale celui pacific. Codul propriu-zis sau morua (Gadus morhua), preponderent in oceanul Atlantic, atinge lungimea de 1,5 m, are spatele cenusiu cu pete rotunde cafenii (engl. Atlantic cod); cel din pacific (Gadus macrocepahlus) este mai deschis la culoare, galbui cu pete maronii (engl. pacific cod, gray cod) si de talie mai mica. Se comercializeaza drept cod patat. Adesea, sub denumirea de cod se comercializeaza si celelalte specii de gadidae; v. eglefin, merlan, bacaliar, merluciu, leng, pollack (cod negru).
ocean (sau BANABA), insula vulcanica, in V Oc. pacific (oceania), la c. 90 km S de Ecuador. apartinand statului Kiribati (din 1979); 6 km2. Localit. pr.: Ooma. Alt. max.: 81 m. Plantatii de cocotieri. Descoperita in 1804.
ARCTIC, oceanul ~ (oceanul Inghetat), cel mai mic ocean al Pamintului, situat in reg. Polului Nord, intre Eurasia si America de Nord, si care comunica cu Oc. Atlantic prin Str. Hudson, Davis, Danemarcii, iar cu Oc. pacific prin Str. Bering; c. 13,1 mil. km2. Ad. max.: 5.220 m. Tarmuri crestate. Relieful fundului oceanic este complex, cu o intinsa platforma continentala. Mare parte din supr. sa este acoperita cu gheturi. Cunoscut si sub denumirea de Oc. Boreal sau Mediterana Arctica.