Rezultate din textul definițiilor
BAGA, bag, vb. I. 1. Tranz. si refl. A face sa intre sau a intra undeva; a (se) introduce, a (se) vari, a intra2. ◊ Expr. (Tranz.) A baga ceva in gura = a manca. A baga (pe cineva) sub masa = a) a face (pe cineva) sa cada sub masa din cauza ca i s-a dat prea mult de baut; b) a invinge (pe cineva) intr-o incercare, intr-o discutie; a infunda. A(-si) baga nasul (in ceva sau undeva, in toate, unde nu-i fierbe oala) = a se amesteca in treburi care nu-l privesc, a interveni inoportun intr-o discutie. A baga (ceva) in (sau la) cap = a tine minte un lucru. A baga (cuiva ceva) in (sau la) cap = a) a face (pe cineva) sa inteleaga o problema, o teorie etc.; b) a face (pe cineva) sa creada un lucru (curios), sa fie obsedat de ceva. A(-si) baga mintile in cap = a se cuminti, a reveni la o comportare conforma cu interesele sale. A baga (cuiva) frica in oase sau a baga pe cineva in sperieti (sau in racori) = a speria rau (pe cineva). A baga (pe cineva) in boala (sau in boale) = a inspaimanta (pe cineva). A baga (pe cineva) in d***i = a necaji, a intarata (pe cineva). (Fam.) A baga pe cineva in viteza = a face (pe cineva) sa lucreze repede, fara ragaz. (Refl.) A se baga in sufletul (sau in ochii, sub pielea) cuiva = a se face cu insistenta observat de cineva spre a-i castiga increderea, a nu slabi pe cineva cu dovezile de simpatie, de dragoste (interesata) etc. (Tranz.) A baga de viu in mormant = a pricinui moartea din cauza unor mari suparari. A o baga pe maneca = a fi prins cu minciuna, a nu mai sti cum sa indrepte o greseala, a o sfecli. A baga zazanie (sau vrajba, intriga) (intre oameni) = a invrajbi, a produce discordie. (Arg.) A baga un fitil (sau fitile impotriva cuiva) = a calomnia (pe cineva). 2. Tranz. si refl. A (se) plasa in ceva sau undeva; a (se) angaja. Isi baga toti banii in carti de specialitate. S-a bagat slujbas la primarie. S-a bagat sluga. ◊ Expr. (Tranz.) A baga (pe cineva) in paine = a da (cuiva) o slujba. (Arg.) A baga (pe cineva) in fabrica de pumni = a lua la bataie (pe cineva). (Fam.) A baga actele (de casatorie) = a depune actele cerute pentru casatorie. 3. (In expr.) (Tranz.) A baga seama (la ceva) = a fi atent, a observa. A baga in seama (ceva sau pe cineva) = a da atentie (la ceva sau cuiva), a fi curtenitor (cu cineva). A baga de seama = a avea grija (de ceva), a fi atent (la ceva). (Refl.) A se baga de seama = a se observa, a se remarca (ceva). – Et. nec.
CONSEMNA vb. tr. 1. a nota intr-un act; a inregistra, a insemna. 2. a depune contra semnatura o suma de bani spre pastrare la o organizatie de stat specializata. 3. a interzice iesirea militarilor din cazarma, din locul de stationare sau de pe nava. (dupa fr. consigner)
COPULATIE, copulatii, s. f. 1. Unire a doua celule de s*x opus. 2. actul imperecherii a doi indivizi de s*x opus, prin care elementele s*xuale masculine sunt depuse in organele genitale feminine; coit. – Din lat. copulatio, fr. copulation.
ATESTAT s.n. act care atesta ceva; (spec.) diploma, certificat de studii. [Pl. -te. / cf. germ. Attestat, lat. attestatum < attestari – a depune marturie].
cautiune f. (lat. cautio, -onis. V. caut). act legal pin [!] care trebuie sa implinesti obligatiunile contractate de altu daca el nu le-ar implini, garantie. Bani depusi ca garantie: a depune o cautiune, (fig.) onoarea lui e cea mai buna cautiune. Om supus cautiunii, pe care nu te poti baza.
A depune depun tranz. 1) (obiecte) A lasa din maini, punand intr-un anumit loc. 2) (bani, hartii de valoare etc.) A pune pentru pastrare la o institutie bancara; a consemna. 3) (acte, cereri, memorii etc.) A inainta (unui for competent) spre examinare. ◊ ~ mandatul a renunta la o demnitate, la un post, invocand diverse motive. ~ munca (sau efort, osteneala) a munci cu straduinta. ~ armele a recunoaste ca a fost invins si a inceta sa lupte; a se preda. ~ juramant a) a jura in privinta autenticitatii faptelor pe care le declara; b) a jura in mod solemn privind indeplinirea datoriei fata de patrie. ~ marturie a face declaratii in fata unei instante judecatoresti sau penale. /<lat. deponere