Rezultate din textul definițiilor
NEGUTA, negutez, vb. I. Tranz. (Inv. si pop.) 1. A face negot. ♦ Refl. recipr. A se tocmi, a se targui; fig. a duce tratative cu cineva pentru a-i smulge o favoare, oferindu-i in schimb altceva. 2. A cumpara. – Lat. negotiari sau din negot.

EGAL, -A, egali, -e, adj. 1. (Adesea adverbial si substantivat) Care este la fel cu altul intr-o anumita privinta; (despre cetateni, natiuni etc.) care au aceleasi drepturi si aceleasi indatoriri. ◊ Fara egal = exceptional, neasemuit, neintrecut. ◊ Expr. A trata (pe cineva sau ceva) de la egal la egal = a se comporta intr-o imprejurare data ca fiind in aceeasi situatie, pe aceeasi treapta cu partenerul sau; a duce tratative cu cineva in conditii de egalitate (2). (Sport) A fi egal = a avea acelasi numar de puncte. 2. (Mat.) Care are aceeasi valoare in aceeasi unitate de masura. ◊ Semn egal (si substantivat, n.) = semn grafic format din doua liniute paralele asezate orizontal intre doua expresii, care exprima o egalitate. ♦ (Despre figuri geometrice) Care coincide, prin suprapunere, cu o alta figura. 3. (Despre obiecte, fenomene sau fiinte, comparate cu ele insele sub diverse aspecte, stari) Neschimbat, statornic; uniform, invariabil; monoton. ◊ Expr. (Adverbial) A-i fi (cuiva) egal – a-i conveni in aceeasi masura si o alternativa si cealalta; a-i fi indiferent. – Din fr. egal.

TRATA, tratez, vb. I. 1. Tranz. A avea fata de cineva sau de ceva o anumita comportare, a se purta cu cineva intr-un anumit fel. 2. Tranz. A oferi unui oaspete mancare, bautura; a ospata. 3. Tranz. si refl. A (se) supune unui tratament medical. 4. Tranz. A discuta o chestiune economica, sociala, politica etc., cu scopul de a ajunge la o intelegere, la incheierea unei conventii etc.; a duce tratative. 5. Tranz. A dezvolta, a expune (in scris sau oral) o tema stiintifica, literara etc. 6. Tranz. A supune unui tratament (3). ♦ Spec. A supune semintele si plantele actiunii unor agenti chimici sau fizici care distrug germenii bolilor. [Var.: (inv.) tracta vb. I] – Din it. trattare, lat. tractare.

A PARLAMENTA ~ez intranz. A purta discutii (cu partea adversa) in vederea stabilirii unei intelegeri; a duce tratative; a negocia; a trata. /<fr. parlementer

TRATA vb. I. 1. tr. A avea fata de cineva sau de ceva o anumita comportare, a se purta intr-un anumit fel. 2. tr., refl. A (se) supune unui tratament. 3. tr. A oferi unui oaspete mancare, bautura. ♦ A face cinste. 4. tr. A discuta, a duce tratative pentru a ajunge la o intelegere. 4. tr. A dezvolta o tema stiintifica, literara etc. 6. tr. (Tehn.) A supune (un corp, o substanta) actiunii unui agent oarecare in vederea unui anumit scop. ♦ (Agr.) A supune semintele sau solul actiunii unor agenti chimici sau fizici. [< it. trattare, cf. fr. traiter < lat. tractare].

PARLAMENTA vb. intr. a duce tratative pentru a ajunge la o intelegere. (< fr. parlementer)

TRATA vb. I. tr. 1. a avea fata de cineva sau de ceva o anumita comportare, a se purta intr-un anumit fel. 2. a oferi unui oaspete mancare, bautura. ◊ a face cinste. 3. a duce tratative pentru a ajunge la o intelegere. 4. a dezvolta o tema stiintifica etc. 5. a supune (un corp, o substanta) actiunii unui agent oarecare in vederea unui anumit scop. ◊ a supune semintele, apa sau solul (actiunii unor agenti chimici sau fizici. II. tr., refl. a (se) supune unui tratament medical. (< it. trattare, lat. tractare)

SOL2, soli, s. m. Persoana trimisa (oficial) undeva pentru o misiune; spec. emisar insarcinat sa duca tratative oficiale in numele unei tari sau al unui suveran (din evul mediu). ♦ Vestitor. ♦ (La nuntile taranesti) Flacau trimis de mire in satul sau la casa miresei spre a-i vesti sosirea. – Din sl. solu.

PARLAMENTA, parlamentez, vb. I. Intranz. a duce tratative cu partea adversa pentru a ajunge la o intelegere, a trata, a negocia; a discuta cu cineva despre o anumita chestiune (litigioasa). – Din fr. parlementer.

PARLAMENTAR2, -A, parlamentari, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoana delegata sa duca tratative. 2. Adj. Care tine de parlamentare, privitor la parlamentare. – Din fr. parlementaire, it. parlementario.

LOBBYING n. tratative duse pe culoarele parlamentelor. /Cuv. engl.

MASA1 mese f. 1) Mobila formata dintr-o placa orizontala, pusa pe un suport sau pe picioare, avand diverse intrebuintari (in special pentru a se servi pe ea mancarea). ~ de scris. ~ de lucru. ◊ ~ verde a) masa pentru jocuri de noroc; b) masa la care se duc tratative diplomatice. ~ rotunda dezbatere libera intre specialisti pe o tema data. ~ intinsa masa plina de bucate, pregatita pentru oaspeti. Capul mesei loc de cinste rezervat unei persoane in semn de stima deosebita. A strange ~a a face curat pe masa dupa mancare. 2) Mancarea servita; bucate. 3) Mancarea de la amiaza (constand, de obicei, din mai multe feluri); pranz. ◊ Inainte de ~ in partea zilei care preceda pranzul. Dupa ~ in partea zilei care urmeaza dupa pranz. 4) Proces de alimentare. ◊ A se aseza la ~ a incepe mancarea. A sta la ~, a lua ~a a manca. 5) Obiecte sau parti de obiecte care seamana cu aceasta mobila, avand diverse intrebuintari. [G.-D. mesei] /<lat. mensa

A NEGOCIA ~ez 1. intranz. (despre parti oficiale interesate) a duce tratative in vederea unor conventii (economice, politice etc.); a trata. 2. tranz. 1) (afaceri, casatorii etc.) A sustine ca intermediar; a mijloci; a intermedia. 2) (rente, titluri, hartii de valoare etc.) A transmite prin operatii comerciale. [Sil. -ci-a] /<fr. negocier

A NEGUTA ~ez tranz. inv. pop. (marfuri) A vinde sau a cumpara, ducand tratative cu partea interesata asupra pretului. /<lat. negotiari

SOL3 ~i m. 1) inv. Reprezentant insarcinat sa duca tratative oficiale in numele unei tari sau al unui suveran; trimis; delegat. 2) Persoana care transmite un mesaj; mesager. /<sl. sulu

A TRATA ~ez 1. tranz. 1) (persoane) A supune efectelor unui comportament (operand dupa imprejurari cu ceva). ~ cu bunavointa. 2) A servi cu mancare sau bautura. 3) (bolnavi sau bolile acestora) A supune actiunii unui tratament; a lecui. 4) (substante, materiale etc.) A supune actiunii unui agent chimic sau fizic. ~ seminte cu insecticide. 5) (probleme, teme, subiecte etc.) A prezenta in urma unor cercetari. 2. intranz. (despre parti oficiale interesate) a duce tratative in vederea incheierii unor conventii; a negocia. /<lat. tractare, fr. traiter

LOBBYING s.n. (Anglicism) tratative duse pe culoarele adunarilor legislative. [< engl. lobbying].

NEGOCIERE s.f. Actiunea de a negocia si rezultatul ei. ♦ tratative, discutie, tratare. ◊ Negocieri diplomatice = tratative duse in vederea incheierii unor conventii internationale. ♦ Cumparare, vanzare. [Pron. -ci-e-. / < negocia].

LOBBYING BING/ s. n. tratative duse pe culoarele adunarilor legislative. (< engl. lobbying)

NEGOCIERE s. f. 1. actiunea de a negocia. ◊ (pl.) tratative. ♦ ri diplomatice = tratative duse in vederea incheierii unor conventii internationale. 2. cumparare, vanzare. (< negocia)

PARLAMENTAR, -A I. adj. 1. referitor la parlament. ♦ regim ~ = regim al unui stat in care guvernul raspunde pentru activitatea sa in fata parlamentului. 2. potrivit uzantelor admise in parlament. 3. referitor la actiunea de a parlamenta. II. s. m. 1. membru al parlamentului. 2. persoana delegata, in timp de razboi, sa duca tratative de pace sau de armistitiu cu comandamentul inamic. (< fr. parlementaire, it. parlamentario)Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)