Rezultate din textul definițiilor
A OROPSI ~esc tranz. 1) (persoane) A face sa suporte o pacoste, o napasta, o urgie; a urgisi; a napastui. 2) inv. (fiinte) A forta sa paraseasca un loc; a alunga; a izgoni. 3) inv. (batrani, bolnavi, copii) A lasa fara ingrijire; a lasa la voia intamplarii. /Orig. nec.

HARAM, (1) haramuri, s. n. (Reg.) 1. Vita slaba, prapadita. 2. Jaf, prada. ◊ Loc. adj. si adv. De haram = (lasat) la voia intamplarii, fara stapan, expus jafului. ◊ Loc. adv. De haram = de pomana, degeaba; pe nedrept. ◊ Expr. Haramul haram se face sau (de) haram vine, (de) haram se duce ori de haram a fost, de haram s-a dus = lucrul castigat pe nedrept se pierde precum s-a dobandit. Haram ca... = pacat ca...; degeaba... Haram de... = vai de... – Din tc. haram „ilicit, prohibit”.

IZBELISTE s. f. (pop.; in expr.) (A lasa) de izbeliste = (a lasa) la voia intamplarii, parasit de toti, fara supraveghere. – Izbi + suf. -eliste.

OROPSI, oropsesc, vb. IV. Tranz. 1. A asupri, a urgisi, a prigoni, a persecuta. 2. (Pop.) A izgoni, a alunga. ♦ a lasa la voia intamplarii; a parasi. 3. (Inv. si reg.) A certa, a ocari, a blestema. [Var.: (reg.) horopsi vb. IV] – Et. nec.

OROPSIT, -A, oropsiti, -te, adj. (Adesea substantivat) Asuprit, prigonit, urgisit; chinuit. ♦ Sarman; prapadit, nenorocit; (despre copii) fara familie, parasit. ♦ lasat la voia intamplarii, neingrijit; uitat, parasit. [Var.: (reg.) horopsit, -a adj.] – V. oropsi.

A ABANDONA ~ez tranz. 1) (parinti, copii etc.) a lasa la voia intamplarii; a parasi, lasand fara nici un sprijin. ~ familia. 2) (locuri sau persoane) A lasa, plecand in alta parte; a parasi. 3) (probe sportive) A lasa renuntand la participarea in continuare. /<fr. abandonner

IZBELISTE f. pop. : De ~ a) lasat la voia intamplarii; parasit de toti; b) fara sprijin; de pripas. In ~ea vantului (sau primejdiilor) intr-un loc batut de vanturi (sau expus primejdiilor). /v. a izbi

URGISIT ~ta (~ti, ~te) 1) v. A URGISI si A SE URGISI. 2) Care nu poate fi suportat. 3) (despre obiecte) Care este lasat la voia intamplarii; aruncat. /v. a (se) urgisi

UT FATA TRAHUNT (lat.) cum le-o tari soarta – A te lasa in voia soartei, a lasa ceva la voia intamplarii.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)