Rezultate din textul definițiilor
INALTATOR, -OARE, inaltatori, -oare, adj., s. n. 1. Adj. Care inalta; fig. care ridica din punct de vedere spiritual. 2. S. n. Dispozitiv mecanic sau optic de ochire la pusti, la mitraliere si la tunuri, care permite sa se dea tevii inclinarea necesara pentru a lovi tinta. – Inalta + suf. -ator.

OCHI2, ochesc, vb. IV. 1. Intranz. A potrivi o arma la ochi pentru ca proiectilul sa nimereasca tinta; a fixa linia de ochire a unei arme; a lua tinta, a tinti. ♦ Tranz. A tinti pe cineva sau ceva cu o arma; p. ext. a lovi tinta cu un proiectil. 2. Tranz. A urmari, a fixa cu privirea, a descoperi pe cineva (printre mai multe persoane) cu o anumita intentie; a(-si) pune ochii pe cineva. ♦ A remarca, a observa (dintr-un grup mai mare) un obiect necesar (pentru a si-l insusi sau a se folosi de el); a-si fixa privirea asupra unui obiect. ♦ A privi cu insistenta, cu atentie, cu interes; a cerceta. ♦ A distinge cu privirea, a zari, a observa. ♦ A cerceta cu privirea, a scruta. 3. Refl. unipers. (Reg., despre intinderi acoperite de zapada) A face din loc in loc pete, ochiuri (negre sau de verdeata) prin topirea zapezii. – Din ochi1.

GLONT gloante n. Proiectil mic pentru armele de foc manuale. ◊ ~ exploziv glont care explodeaza cand loveste tinta. ~ trasor glont fosforescent, vizibil pe o mare parte a traiectoriei lui. [Var. glonte] /cf. ung. galacs

NIMERI, nimeresc, vb. IV. 1. Tranz. A atinge pe cineva sau ceva cu un obiect aruncat, cu un proiectil etc. ♦ A lovi in tinta. 2. Intranz. A sosi (pe neasteptate, din intamplare) intr-un anumit loc, intr-un moment anume etc. ♦ Refl. A se afla prezent undeva (din intamplare). 3. Tranz. A gasi pe cineva sau ceva (din intamplare sau alegand intre mai multe posibilitati). 4. Intranz. A gasi calea potrivita pentru o anumita situatie sau imprejurare; a izbuti sa realizeze scopul propus. ♦ A ghici. 5. Refl. A se intampla ca ceva sau cineva sa fie intr-un anumit fel; a se potrivi, a se brodi; p. gener. a surveni, a se intampla (incidental). ◊ Loc. adv. Pe nimerite = la nimereala, la intamplare; pe dibuite. [Var.: (reg.) nemeri vb. IV] – Din bg. nameria.

CHITI2, chitesc, vb. IV. Tranz. (Pop.) 1. A tinti (cu arma, cu piatra), a ochi; p. ext. a trage (cu o arma); a lovi, a nimeri (tinta). 2. A arunca o privire; a alege din ochi. – Din scr. hititi (apropiat de chiti1).

POCNI, pocnesc, vb. IV. 1. Intranz. A rasuna cu un zgomot scurt si sec; a detuna. ♦ (Despre usi, ferestre etc.) A se izbi, a se tranti cu putere si cu zgomot. ♦ Fig. A izbucni pe neasteptate, a se declansa. ♦ (Despre incheieturi, oase, degete) A trosni (prin intindere sau rasucire). ◊ Expr. A-i pocni cuiva falcile = a-i trosni cuiva falcile. 2. Tranz. si intranz. (Adesea fig.) A lovi scurt si cu putere. ♦ Tranz. A lovi drept in tinta. 3. Intranz. A se sparge, a crapa (cu violenta si zgomot). ♦ A se rupe (prin intindere, solicitare prea mare etc.). [Var.: pocani vb. IV] – Poc + suf. -(a)ni.

A OCHI ochesc 1. intranz. A potrivi din ochi tinta pentru a putea nimeri; a tinti. 2. tranz. 1) A lua ca tinta; a lua la ochi; a tinti. 2) A atinge cu proiectilul sau cu ceva aruncat; a lovi drept in tinta; a tinti. 3) A fixa cu privirea ca pe ceva foarte dorit; a pune ochii. 4) A privi cu interes. /Din ochi

B****A s. n. joc sportiv, de origine italiana, la care participantii, asezati la echidistanta fata de tinta, la mijlocul terenului, incearca sa o loveasca cu niste mingi de lemn. (< it. b****a)

loviRE s. 1. izbire. (~ cuiva cu ceva.) 2. v. ciocnire. 3. atingere, ochire, ochit. (~ tintei.)

NIMERI vb. 1. v. lovi. 2. a ochi, (pop.) a pali, (reg.) a talni, (Transilv.) a talali. (A ~ drept in tinta.) 3. v. potrivi. 4. a o potrivi, (pop.) a o brodi. (A o ~ ca nuca-n perete.) 5. a da. (Am ~ un om de treaba.) 6. (pop. si fam.) a o bobi, a o brodi, a o dibaci. (Cum de ai ~t-o atat de bine?) 7. a se intampla, a se potrivi, (pop.) a se brodi, (inv. si reg.) a se prileji, a se prilejui, (Transilv.) a talali, (prin Maram.) a se talni, (Ban.) a se zgodi. (S-a ~ sa fiu si cu acolo.) 8. a apuca, a se intampla, (Munt.) a ragadui. (Il lovea cu ce a ~.) 9. v. cadea.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)