Rezultate din textul definițiilor
SUFERI, sufar, vb. IV. 1. Intranz. A incerca, a simti, a indura o durere fizica sau morala. ♦ A avea neplaceri, a suporta consecintele neplacute ale unui fapt. 2. Tranz. si intranz. A indura, a rabda, a suporta. ♦ Tranz. A fi supus unei pedepse, a fi condamnat. 3. Tranz. A ingadui, a admite, a permite, a consimti. – Lat. pop. sufferire (= sufferre).

ISPASITOR, -OARE, ispasitori, -oare, adj. 1. Care ispaseste (o vina, o greseala); expiator. ◊ Expr. Tap ispasitor = persoana pusa sa suporte consecintele pentru greselile altora. 2. (In credintele religioase) Care contribuie la iertarea pacatelor cuiva. Jertfa ispasitoare.Ispasi + suf. -tor.

RESPONSABILITATE, responsabilitati, s. f. Obligatia de a efectua un lucru, de a raspunde, de a da socoteala de ceva, de a accepta si suporta consecintele; raspundere. ♦ Functie, sarcina de responsabil. – Din fr. responsabilite.

A SEMANA1 seaman tranz. 1) (seminte de plante cultivate) A introduce in sol (pentru a incolti si a creste); a insamanta. ~ grau.Culege ce-ai semanat se spune, cand cineva trebuie sa suporte consecintele unor fapte de-ale sale. 2) pop. (persoane) A presara cu seminte de cereale dorind fericire in Noul An. 3) fig. A imprastia uniform pe o suprafata. ~ flori in calea cuiva. 4) fig. (idei, ganduri, intrigi etc.) A face sa devina cunoscut unui cerc larg de persoane; a raspandi; a propaga. /<lat. seminare

A SE SPARGE ma sparg intranz. 1) (despre obiecte fragile sau casante) A-si pierde integritatea (prin lovire, ciocnire, apasare etc.). ◊ ~ (oalele) in capul cuiva a suporta consecinte neplacute fara a fi vinovat. 2) (despre obiecte de sticla, faianta, portelan) A forma despicaturi la suprafata (fara a se preface in cioburi). 3) (despre obiecte sau despre materiale tari) A-si pierde integritatea, deteriorandu-se (prin actiunea unor factori externi). Acoperisul s-a spart. 4) (despre adunari, petreceri etc.) A ajunge pana la capat; a se incheia; a se mantui; a se sfarsi; a se termina. 5) (despre abcese, buboaie, rani etc.) A se deschide, lasand sa curga puroiul; a incepe sa supureze. 6) fig. (despre glas, voce) A deveni ragusit. /<lat. spargere

SOMA2, somez, vb. I. Tranz. A cere (cuiva) in chip categoric (si sub amenintare) sa suporte anumite consecinte, sa indeplineasca ceva. ♦ (Jur.) A pune cuiva in vedere, cu forme legale, sa execute (sau sa nu execute) ceva. – Din fr. sommer.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)