Rezultate din textul definițiilor
SFARAMAT adj. 1. zdrobit, (pop.) zdrumicat, zobit. (Pahare ~.) 2. zdrobit, (pop.) spart. (O ceapa ~.) 3. zdrobit, (prin Ban.) mlecit. (Stanci ~.) 4. faramitat, maruntit. (Un aliment ~ in gura.) 5. maruntit, pisat, zdrobit, (reg.) pisazat, (fam.) pisagit. (Sare ~.) 6. faramat, zdrobit. (Cu capul ~.)
CEFALOTRIPSIE s.f. (Med.) Operatie care are ca scop zdrobirea capului fatului in pantecele mamei, pentru a facilita scoaterea lui. [Gen. -iei. / < fr. cephalotripsie, cf. gr. kephale – cap, tripsis – zdrobire].
CEFALOTRIPSIE s. f. operatie de zdrobire a capului fatului in pantecele mamei pentru a facilita scoaterea lui. (< fr. cephalotripsie)
CRANIOCLAZIE s.f. zdrobire si extragere a capului la fatul mort, facuta cu ajutorul cranioclastului. [Gen. -iei. / < fr. cranioclasie].
PISTIL s.n. 1. Organ de reproducere femel la plantele fanerogame, format din frunze modificate; gineceu (2). 2. Piesa cilindrica de metal, de portelan etc., avand o umflatura la unul din capete, cu care se zdrobesc substantele in motor; pisalog. [Pl. -luri, -le. / < fr. pistil].
CRANIOCLAZIE s. f. zdrobire si extragere a capului la fatul mort, cu ajutorul cranioclastului. (< fr. cranioclasie)
PISTIL s. n. 1. organ floral care contine elementele de reproducere femele; gineceu (2). 2. piesa cilindrica de metal, de portelan etc., avand umflatura la unul din capete, cu care se zdrobesc substantele in mojar. (< fr. pistil, lat. pistillus)
FARAMA, faram, vb. I. Tranz. si refl. (Pop.) A (se) sfarama, a (se) sparge, a (se) zdrobi, a (se) frange. ◊ Expr. (Tranz.) A-si farama capul = a se chinui sa rezolve o problema dificila, a-si bate capul. ♦ A (se) distruge, a (se) nimici. [Var.: farma vb. I] – Din farama.
SFARAMA, sfaram, vb. I. 1. Tranz. si refl. A (se) sparge, a (se) desface in bucati mici; a (se) faramita, a (se) zdrobi. ◊ Expr. (Tranz.) A sfarama lanturile (robiei) = a cuceri libertatea. A-si sfarama capul (sau mintea) = a depune eforturi deosebite, a se zbate, a se framanta pentru ceva. ♦ Fig. A (se) destrama, a (se) spulbera, a (se) imprastia, a (se) risipi. 2. Tranz. A omori, a distruge, a nimici. 3. Refl. Fig. A se zbate, a se chinui, a se stradui sa... [Var.: sfarma vb. I] – Pref. s- + farama.
zdrobiT adj. 1. v. sfaramat. 2. sfaramat, (pop.) spart. (O ceapa ~ cu pumnul.) 3. sfaramat, (prin Ban.) mlecit. (Corabie ~ de stanci.) 4. faramat, sfaramat. (Cu capul ~.) 5. maruntit, v. pisat. 6. v. strivit. 7. v. tescuit. 8. v. strivit. 9. v. batut. 10. v. nimicit. 11. v. nimicit. 12. v. extenuat.
zdrobi vb. 1. v. sfarama. 2. a (se) farama, a (se) sfarama, (rar) a (se) casa. (A ~ un pahar cu pumnul.) 3. a sfarama, (pop.) a sparge. (A ~ o ceapa.) 4. a sfarama, (inv. si reg.) a razbi. (I-a ~ capul.) 5. a (se) strivi, (inv.) a (se) smacina. (S-a ~ de caldaram.) 6. a (se) sfarama, (inv. si reg.) a (se) risipi. (Corabia s-a ~ de stanci.) 7. v. pisa. 8. v. pasa. 9. v. sparge. 10. v. strivi. 11. v. strivi. 12. v. tescui. 13. a (se) storci, a (se) strivi, a (se) terciui, (reg.) a (se) fleciui, a (se) pistosi, (Olt. si Munt.) a (se) storcosi, (Transilv.) a (se) torosti. (Fructele s-au ~ in lada.) 14. v. bate. 15. v. distruge. 16. v. nimici. 17. v. extenua.
PISA, pisez, vb. I. Tranz. 1. A zdrobi, a sfarama o substanta, un corp solid prin loviri repetate (cu pisalogul, cu ciocanul etc.), pentru a le face mai marunte sau a le preface in praf. 2. A batatori, a batuci, a framanta cu picioarele zapada, pamantul etc.; p. ext. a dansa, a juca. 3. Fig. A bate tare, a snopi in bataie. 4. Fig. A plictisi, a bate la cap, a sacai pe cineva, repetandu-i acelasi lucru; a pisalogi. – Lat. pi(n)sare.
LOVI vb. 1. v. izbi. 2. a izbi, (inv. si reg.) a razbi, (reg.) a toca. (L-a ~ la cap.) 3. v. bate. 4. v. plesni. 5. v. tranti. 6. (inv.) a (se) poticni. (S-a ~ tare la genunchi.) 7. a bate, a izbi, (rar) a zupai, (Transilv.) a supi. (~ in usa cu piciorul.) 8. a (se) bate, a (se) izbi. (Se ~ de toti peretii.) 9. v. ciocni. 10. a se izbi, (inv. si reg.) a se clati. (Apa se ~ de stanci.) 11. a ajunge, a atinge, a izbi, a nimeri, a ochi, a pocni, (pop.) a pali, a picni, (reg.) a talni, (Transilv.) a talali. (Glontul a ~ iepurele.) 12. v. ataca. 13. v. zvarli. 14. a se bate, a se strivi, a se zdrobi, (reg.) a se meci. (Fructele s-au ~.)