Rezultate din textul definițiilor
acel, acea pron demonstrativ, pl. acei, acele (lat. eccu-ille). Arata persoana ori lucru departat, in opoz. cu accest [!]: acel om, acea femeie; omu acela, femeia aceia; acei oameni, acele femei, oamenii aceia, femeile acelea. O bataie ca aceia (Fam.), o bataie teapana (ca aceia pe care o stiti.) Un betiv ca acela, un mare betiv. Eu nu-s de aceia, de acelea, is om onest ori bun (nu din acei oameni ori din acele femei cu nume rau). De aceia, pentru aceia, din acest motiv, de asta. Dupa aceia (nord), dupa asta, pe urma, apoi. Tot acela, acelasi. V. si cel.

acest, aceasta pron. demonstrativ, pl. acesti, aceste (lat. eccu-iste). Arata persoana ori lucru apropiat, in opozitiune cu acel; acest om, omu acesta; aceasta femeie, femeia aceasta; acesti oameni, oamenii acestia; aceste femei, femeile acestea. De asta, pentru asta, de aceia, pentru aceia. Dupa asta, dupa aceia. Intre acestea, in timpu acesta.

CONCEPE vb. 1. v. inventa. 2. a gandi, a-si imagina, a-si inchipui, a vedea. (Cum ~ tu realizarea acelui lucru?) 3. v. alcatui. 4. v. redacta. 5. v. preconiza. 6. v. ingadui. 7. a intelege, a pricepe. (Nu ~ cum s-a intamplat asta!) 8. (BIOL.) a procrea, (inv. si pop.) a prinde, a rodi, a zamisli, (inv. si reg.) a prasi, (Olt.) a polimi, (inv.) a incepe, a ingreca, (fig.) a plamadi. (Femeia a ~ un copil.) 9. (BIOL.) a zamisli, (inv.) a naste. (Un barbat care ~.)Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)