Rezultate din textul definițiilor
PUBLICISTICA s.f. Totalitatea publicatiilor dintr-un anumit interval de timp. ♦ Ocupatie, activitate de publicist. [Gen. -cii. / < germ. Publizistik, rus. publitistika].

CULEA, Apostol D. (1882-1949, n. Suditi, jud. Ialomita), pedagog si publicist roman. activitate in domeniul culturii populare, propagarii stiintei la sate („Literatura copiilor si sezatorile cu copii”, „Scoli si cursuri taranesti”, in colab.).

publicistIC, -A I. adj. de publicist(ica). II. s. f. 1. totalitatea publicatiilor dintr-un anumit interval de timp. 2. activitatea, profesiunea de publicist. (< germ. publizistisch, /II/ Publizistik)

SCRIS1, (4) scrise, s. n. 1. Faptul de a scrie (1). ◊ Masina de scris = masina folosita pentru dactilografierea textelor. ◊ Loc. adj. si adv. In scris = notat (pe hartie). 2. Fel propriu de a scrie al cuiva, mod particular de a caligrafia semnele grafice; scriere (2), scriitura (1), scriptura (4), scrisoare (3). 3. Actiunea de a scrie (2), de a redacta o compozitie, o opera. ♦ activitatea de scriitor, de publicist. 4. Ceea ce este scris, ceea ce rezulta in urma muncii de elaborare, de redactare; scriere (3). Foloseste multe neologisme in scrisul sau. ♦ Totalitatea operelor scrise apartinand unui popor, unei natiuni, unui scriitor. Scrisul romanesc.V. scrie.

PRESA, prese, s. f. I. Dispozitiv, unealta, masina cu care se executa operatia de presare a unui material, obiect. ♦ Spec. Masina tipografica simpla care tipareste prin presarea hartiei pe un zat acoperit de cerneala. II. Totalitatea publicatiilor cotidiene si periodice (ziare, reviste etc.) folosite ca mijloace de informare, de educare etc. a publicului. ♦ activitatea sau profesiunea de gazetar, de publicist; gazetarie, publicistica. ♦ (Concr.) Gazetari, ziaristi. ♦ Expr. A avea presa buna (sau proasta) = a se bucura de o apreciere buna (sau rea), a avea o reputatie buna (sau proasta). – Din fr. presse.

COLSON, Felix (1804-1870), diplomat si publicist francez. Filo-roman. S-a implicat in activitatea partidei nationale din Tara Romaneasca (1839). Sprijinitor al lui Ion Campineanu. Sustinator al cauzei romanesti in Occident.

ROMAN, Visarion (1833-1885, n. Sibiu), publicist si om politic roman. M. coresp. al Acad. (1877). Participant la Revolutia de la 1848-1849 din Transilvania. Intensa activitate publicistica. A editat pentru sate „Amicul poporului”, cel dintai calendar scris cu alfabetul latin in Transilvania; impreuna cu I. Al. Lapedatu a scos (1877) „Albina Carpatilor”. Organizator al celei dintai institutii de credit din Transilvania, Banca Albina, pe care a condus-o (1871-1884). A tradus si a intocmit manuale scolare.

CARP, Petre P. (1837-1919, n. Iasi), publicist si om politic roman. Junimist; seful Partidului Conservator (1907-1912). A fundamentat programul politic al Partidului Conservator, cunoscut sub numele de „Era noua”. De mai multe ori ministru sau prim-min. (1900-1901, 1910-1912). Adept al participarii Romaniei la primul razboi mondial alaturi de Puterile Centrale. activitate de cronicar literar si dramatic; traduceri.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române