Rezultate din textul definițiilor
AD-HOC adv. Anume pentru acest scop, de circumstanta. ◊ (Adjectival; in expr.) Divan (sau adunare) ad-hoc = fiecare dintre cele doua adunari speciale care s-au intrunit in 1857 (la Iasi si la Bucuresti) si au cerut unirea tarilor romanesti. – Din lat. ad hoc.

AD-HOC adv. Pentru aceasta, pentru un anumit scop. [< lat. ad hoc – pentru aceasta].

ad-hoc (divan ~) / (lat.) ad hoc adj. invar., adv.

AD-HOC adv., adj. pentru un anume scop. (< lat. ad hoc, pentru aceasta)

AD-HOC adv. Anume pentru acest scop, de circumstanta. ♢ (Adjectival; in expr.) Divanul ad-hoc = fiecare dintre cele doua adunari speciale care s-au intrunit in 1857 (la Iasi si la Bucuresti) si au cerut unirea tarilor romanesti. – Lat. lit. ad hoc.

AD-HOC adv. Anume pentru acest scop, de circumstanta. ◊ (Adjectival; in expr.) Divan (sau adunare) ad-hoc = fiecare dintre cele doua adunari speciale care s-au intrunit in 1857 (la Iasi si la Bucuresti) si au cerut unirea Tarilor Romane. – Din lat. ad hoc.

DIVAN, divane, s. n. I. Canapea fara spatar, pe care se poate sedea sau dormi. II. 1. (In Imperiul Otoman) Consiliu cu atributii politice, administrative si juridice, alcatuit din cei mai inalti demnitari; (in tarile romanesti) sfat domnesc. ◊ Divan ad-hoc v. ad-hoc.adunare, sedinta a divanului (II 1). ♦ Sala, cladire in care se adunau membrii divanului (II 1); sediul divanului; p. gener. loc de adunare si de consfatuire. 2. (Inv.) Judecata, proces. ◊ Expr. (Glumet) A face (cuiva) divan pe spinare = a bate (pe cineva). III. Culegere postuma de versuri apartinand unui poet oriental. [Pl. si: divanuri] – Din tc. divan.

ad-hoc adv., adj.

ad-hoc adv. Anume pentru acest scop. adunare ~. /Cuv. lat.

BLUGI s.m. pl. Pantaloni stramti de canepa albastra, cu buzunar(e) la spate, pe care de obicei sunt atasate embleme sau fraze ad-hoc, constituind un element de moda tinereasca. [Var. blugingi s.m.pl. / < americ. blue-jeans, cf. jean – panza de canepa].

adhocRATIE s.f. Termen care desemneaza in sociologia si viitorologia politica contemporana instabilitatea cronica pe care o cunosc diferitele forme de organizare (economica si sociala) ca urmare a impactului societatii capitaliste dezvoltate cu revolutia stiintifica-tehnica, cerinta introducerii unor noi structuri organizationale la diverse niveluri de conducere. [Cf. lat. ad-hoc – pentru aceasta, gr. kratos – putere].

adhocRATIE s.f. (In sociologia si viitorologia politica contemporana) Instabilitatea cronica pe care o cunosc diferitele forme de organizare (economica si sociala) ca urmare a impactului societatii capitaliste dezvoltate cu revolutia stiintifico-tehnica. (< ad-hoc + -cratie)

BLUE-JEANS / BLUGI [BLU-GINS] s. m. pl. pantaloni dintr-un material special foarte rezistent, cu buzunar(e) la spate, pe care sunt atasate embleme sau fraze ad-hoc, un element de moda tinereasca; jeans. (< amer. blue-jeans)

adUNAREA ELECTIVA A ROMANIEI, organ al puterii legislative, constituit la 24 ian. 1862, prin contopirea adunarii Elective a Tarii Romanesti cu cea a Moldovei. A adoptat masuri privind unificarea legislatiilor Principatelor Unite. In cadrul A. s-a format (1862-1863) o alianta intre conservatori si liberalii radicali, in scopul detronarii lui Al. I. Cuza si inlocuirii lui cu un print dintr-o familie domnitoare straina, conform rezolutiilor adunarilor ad-hoc. Neintelegerile cu guvernul l-au determinat pe Al. I. Cuza sa dizolve A. prin lovitura de stat de la 2/14 mai 1864. O noua A. a fost aleasa in toamna anului 1864. La 18 mai 1866 A. a fost dizolvata, fiind inlocuita cu adunarea Constituanta.

adUNARI ad-hoc, organe cu caracter consultativ in Moldova si in Tara Romaneasca, alcatuite din reprezentanti alesi ai tuturor claselor si categoriilor sociale convocate la Iasi si Bucuresti la 22 sept. / 4 oct., respectiv 30 sept. / 12 oct. 1857. Au hotarit: autonomia si neutralitatea celor doua Principate, unirea lor intr-un singur stat cu numele de Romania, numirea ca domn a unui print strain dintr-o familie domnitoare din Europa, guvern reprezentativ si constitutional, garantarea colectiva a celor sapte puteri. Numite si Divanuri ad-hoc.

BALTA-LIMAN, cartier al Constantinopolului. -Conventia de la ~, conventie semnata la 19 apr./1 mai 1849 intre Rusia si Imp. Otoman, care stabilea: limitarea dreptului de autonomie a Principatelor Romane, numirea domnilor pe sapte ani, desfiintarea adunarilor obstesti si inlocuirea lor cu divanuri ad-hoc alcatuite din boieri, revizuirea Regulamentului Organic, prelungirea regimului de ocupatie instaurat dupa infringerea Revolutiei de la 1848.

CONSILIUL DE COROANA, organism instituit ad-hoc in Romania in perioada sistemului parlamentar, cu caracter reprezentativ de partid onorific si in componenta caruia intrau sefi de partide politice, fosti ministri, precum si alte personalitati politice marcante. Era consultat de rege in probleme vitale ale tarii (declararea razboiului, incheierea pacii, succesiunea la tron s.a.).

CONSTANTIN, Tanase (1824-?, n. Izvoarele, jud. Olt), deputat satean in adunarea ad-hoc a Tarii Romanesti (1857). Sustinator al reprezentarii taranimii in adunarea Legislativa si militant pentru Unirea Principatelor.

DIVANURI ad-hoc v. adunari ad-hoc.



Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)