Rezultate din textul definițiilor
BANDULIERA s.f. Banda de piele sau de stofa pusa de-a curmezisul pieptului, de care se agata sabia, pusca etc. ◊ In banduliera = de-a curmezisul pieptului. [Pron. -li-e-. / < fr. bandouliere].

BANDULIERA s. f. banda de piele, de stofa, pusa de-a curmezisul pieptului, de care se agata sabia, pusca etc. ♦ in ~ = de-a curmezisul pieptului. (< fr. bandouliere)

BANDULIERA, banduliere, s. f. Banda de stofa, de piele sau de fir (pusa de-a curmezisul pieptului), de care se agata sabia, se atarna pusca etc. ◊ Loc. adv. In banduliera = de-a curmezisul spatelui. Arma in banduliera. [Pr.: -li-e-] – Fr. bandouliere.

CENTURA, centuri, s. f. 1. Curea lata de piele, mai rar de panza, cu care se incing militarii peste mijloc si de care agata sabia, baioneta etc.; centiron. ◊ Expr. Pana la centura = de la umeri pana la talie. ♦ Centura de gimnastica = cingatoare lata, folosita pentru a sustine corpul la unele exercitii de gimnastica. Centura ortopedica = dispozitiv folosit in unele afectiuni ale sistemului osos, pentru mentinerea corpului in pozitie corecta. Centura de salvare = dispozitiv fixat in jurul taliei, care serveste la mentinerea unui naufragiat deasupra apei; colac de salvare. Centura de siguranta = dispozitiv de protectie a muncitorilor care lucreaza pe stalpi la inaltime, constituita dintr-o cingatoare lata si o franghie de sustinere. 2. (In expr.) Cale ferata de centura = cale ferata care inconjura un oras. Centura de forturi = zona fortificata in jurul unei asezari care prezinta interes strategic. 3. (In expr.) Centura pelviana = oasele bazinului. – Fr. ceinture.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)