Rezultate din textul definițiilor
MACTE, NOVA VIRTUTE, PUER SIC ITUR AD ASTRA (lat.) slava tie, copile, pentru noua ta fapta de vitejie, asa se ajunge la stele – Vergiliu, „Eneida”, IX, 641. Cuvinte de imbarbatare pe care Apolo le adreseaza lui Ascanius, in razboiul troienilor cu latinii. P. ext. Indemn la o actiune hotarate, iesita din comun.
SIDERAL, -A, siderali, -e, adj. Care tine de astri, privitor la astri, care vine de la astri, in raport cu pozitia acestora; astral. ◊ An sideral = interval de timp (de 365 de zile, 9 ore si 9 secunde) in care Soarele, in miscarea lui aparenta, plecand de la o stea, ajunge iarasi acolo. Zi siderala = timp scurs intre doua treceri consecutive ale unei stele la acelasi meridian. Ora siderala = a 24-a parte dintr-o zi siderala. Minut sideral = a 60-a parte dintr-o ora siderala. Timp sideral = timp a carui unitate de masura este ziua siderala. – Din fr. sideral, lat. sideralis.
PER ASPERA AD ASTRA (lat.) pe cai anevoioase (se ajunge) la stele – Seneca, „Hercule furens”, 437. V. si Ad augusta per angusta.
SUPERNOVA, supernove, s. f. stea variabila care ajunge egala in stralucire cu un intreg sistem stelar. – Din fr. supernova.
conjunctiune f. (lat. conjunctio, -onis, d. conjungere, a uni. V. ajung, jug, junctiune). Uniune. Gram. Cuvint invariabil, care serveste sa lege doua vorbe sau doua propozitiuni (de ex.: ca, sa). Astr. Intilnirea aparenta a doua stele in aceiasi parte a zodiacului. – Si -unctie.