Rezultate din textul definițiilor
scaldusa, scalduse, s.f. (reg.) 1. imbaiere (mai ales a nou-nascutilor). 2. (fig.; inv.) spalare, curatire de pacate (in urma botezului). 3. vas, cada, albie mica in care se scalda mai ales copiii; scaldusca, scaldatoare.

scaldusca, scalduste, s.f. (reg.) 1. imbaiere (mai ales a nou-nascutilor). 2. apa in care se scalda sau s-a scaldat cineva; scaldusa. 3. vas, cada, albie mica in care se scalda copiii; scaldusa. 4. mica petrecere la botezul unui copil.

sogatoare s.f. (reg.) albie mica in care se framanta aluatul dospit.

1) albioara f., pl. e (lat. pop. albiola, cl. alveola. V. alveola). albie mica.

CAPISTERE, capisteri, s. f. (Reg.) albie, covata mica in care se cerne faina sau malaiul si se framanta aluatul. [Var.: capesterie s. f.] – Lat. capisterium.

prunduias, prunduiase, s.n. (reg.) 1. prund mic, prundulet. 2. albie, fund al unei ape cu prund.

CAPISTERE, capisteri, s. f. (Reg.) albie, covata mica in care se framanta painea. [Var.: capesterie s. f.] – Lat. capisterium.

BUAZ s. n. Albia unui rau mic, la varsare. – Tc. boghaz.

IAZ, iazuri, s. n. 1. Lac artificial format prin stavilirea cu baraj de pamant sau prin abaterea unui curs de apa si destinat cresterii pestilor sau folosit pentru irigatii, morarit etc. 2. Lac mic natural, format in albia unui rau, prin adunarea apei intr-o adancitura de teren. 3. Zagaz (la un helesteu). – Din sl. jazu.

CIUPA, ciupe, s. f. (Reg.) albie in care se scalda copiii mici; apa in care li se face baie. – Comp. bg. cipa.

ciupa s.f. (reg.) 1. apa calduta (incropita), in care se scalda copiii mici; baie, scaldatoare, scalda, scaldausa. 2. vasul de lemn (albia, copaia, covata, troaca) in care fac copiii mici baie; baia, baita.

VIROAGA ~ge f. rar Rapa mica, mocir-loasa, formata de apa ploilor, de inundatii sau prin parasirea albiei de catre un rau. /Orig. nec.

VIROAGA, viroage, s. f. Vale mica, rapoasa, mocirloasa, formata de ploi si de inundatii sau prin parasirea albiei de catre un rau; albia unui torent, cu malurile adanci si abrupte. – Et. nec.

CONTRABARAJ, contrabaraje, s. n. Baraj de inaltime mica din piatra, din beton sau din lemn, amplasat la o distanta mica in aval de un baraj principal, pentru a preintampina eroziunea fundului albiei si surparea barajului principal. – Contra1 + baraj.

PRUND, prunduri, s. n. 1. Pietris marunt amestecat cu nisip, care se gaseste pe fundul si pe malul apelor sau, in straturi, in scoarta pamantului. ♦ albie, fund de apa (cu pietris). ♦ Pietris marunt care se asterne pe drumuri sau pe sosele; prundis. 2. Mal, tarm, teren acoperit cu pietris; prundis; teren format din pietris. 3. Insula mica, fara vegetatie, formata din aluviuni, pe cursul unui rau. – Din sl. prondu.

SALTEA, saltele, s. f. Obiect facut dintr-un fel de sac de panza, de material plastic etc. in care se introduce (si se fixeaza prin cusaturi din loc in loc) un strat gros de lana, de iarba-de-mare, de paie, de vata sau care se umple cu aer si care se aseaza pe pat (pentru a forma un asternut moale) sau pe apa (pentru a pluti). ♦ Saltea de apa = mic rezervor de apa creat la piciorul unui baraj pentru a amortiza lovitura apei care cade asupra terenului de la piciorul barajului. Saltea de beton = constructie de protectie a albiei raurilor, alcatuita din placi de beton sau de beton armat. Saltea de piatra = strat de piatra uscata care are rolul de a colecta infiltratiile de apa din galeriile de tunel. Saltea de protectie = Invelis al unui cablu electric, cu rolul de a-l proteja de deteriorarile care pot surveni in timpul curburii la montare. – Din ngr. siltes.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)