Rezultate din textul definițiilor
ZDREANTA, zdrente, s. f. 1. Bucata rupta, sfasiata dintr-o panza sau dintr-un obiect de panza; haina, rufa sau panza veche, rupta. ♦ Fig. (Fam.) Om de nimic; lepadatura, secatura. 2. (La pl.) Un fel de aluat subtire facut din faina si oua, care se fierbe in supa in bucatele mici. [Var.: treanta s. f.] – Cf. sl. sudranu.

ZDREANTA zdrente f. 1) Fasie rupta dintr-o bucata de panza sau dintr-o haina uzata. 2) Obiect de imbracaminte vechi si rupt; ruptura. 3) fig. fam. Om de nimic; puslama; secatura. 4) la pl. Preparat alimentar din aluat subtire, care se toarna in supa ce fierbe, capatand forma unor fasii. [G.-D. zdrentei] /cf. sl. sudranu

scrob1, scroburi, s.n. (reg.) 1. jumari de oua. 2. mancare facuta din oua batute, fierte cu smantana sau cu miere. 3. mancare asemanatoare cu terciul, facuta din faina fiarta. 4. (in sintagma) scrob de faina = faina m****a pentru pui. 5. aluat subtire din care se fac clatite sau scoverzi. 6. (la pl.) clatite. 7. aluat nedospit, frecat marunt in palma sau ras pe razatoare, care se fierbe in supa in loc de taitei; frecatei, razalau, trahana. 8. mancare uscata si intarita, care nu mai poate fi consumata. 9. tencuiala.

turmatei s.m. pl. (reg.) aluat subtire turnat cate putin in supa fiarta; zdrente.

ZDREANTA, zdrente, s. f. 1. Bucata rupta, sfasiata dintr-o panza sau dintr-un obiect de imbracaminte; haina, rufa sau panza veche, rupta; treanta. ♦ Fig. (Fam.) Om de nimic; lepadatura, secatura. 2. (La pl.) Un fel de aluat subtire facut din faina si oua, care se fierbe in supa. – Comp. v. sl. sudranu „rupt” (< sudrati).

FOITAJ ~e n. aluat de prajitura format din straturi de foi foarte subtiri; aluat frantuzesc. /<fr. feuilletage

INVARTIT2, -A invartiti, -te, adj., subst. 1. Adj. Infasurat, rasucit. 2. S. m. Fig. (Fam.) Persoana care s-a eschivat (prin favoritism, dare de mita etc.) de la obligatiile militare (in timp de razboi); persoana care a ajuns la o situatie materiala sau sociala buna, prin mijloace dubioase. 3. S. f. Numele unui dans popular cu invartituri; melodie dupa care se executa acest dans. 4. S. f. Prajitura facuta dintr-o foaie subtire de aluat, umpluta cu nuci, mere sau branza. – V. invarti.

TARTA, tarte, s. f. Prajitura facuta dintr-un strat subtire de aluat fraged, acoperit cu fructe si cu crema. – Din fr. tarte.

CLATITA ~e f. Produs alimentar, facut din foi subtiri de aluat, umplute cu dulceata, marmelada, carne sau branza, rulate si prajite in grasime. /v. a clati

FOAIE foi f. 1) Bucata dreptunghiulara de hartie. ◊ ~ de titlu pagina de la inceputul unei publicatii (cuprinzand titlul, numele autorului, locul si anul aparitiei lucrarii, editura etc.). A intoarce ~ia a se purta mai aspru cu cineva; a-si schimba atitudinea fata de cineva. 2) (urmat de determinari) Document prin care se adevereste ceva; act. ◊ ~ de drum a) act eliberat unui sofer, in care este indicat itinerarul si insarcinarile; b) bilet platit de o organizatie si pe baza caruia o persoana sau un grup de persoane are dreptul sa calatoreasca pe o anumita ruta. 3) Organ al plantelor superioare, format dintr-un limb si o codita; frunza. 4) inv. Publicatie periodica ce oglindeste evenimentele curente. 5) Latimea unei panze folosita in intregime la confectionarea hainelor. 6) Piesa vestimentara femeiasca care acopera corpul de la talie in jos; fusta. 7) Strat subtire de aluat. 8) Bucata de material de grosime foarte mica. ~ de tinichea. [G.-D. foii; Sil. foa-ie] /<lat. folia

ratisa, ratise, s.f. (reg.) placinta din foi subtiri de aluat; branzoaica.

suciloi, suciloaie, s.n. (reg.) sul subtire de aluat folosit pentru ornamentarea colacilor, a turtelor etc.

PASCA pasti f. 1) Cozonac (cu branza, stafide etc.) facut de crestinii ortodocsi cu ocazia sarbatorilor de Pasti. 2) Turta foarte subtire, preparata din aluat nedospit si coapta de mozaici cu ocazia sarbatorii de Pasti. [G.-D. pastii] /<lat. pascha, ngr. pasha

PELINCA, pelinci, s. f. (Reg.) Scutec. ◊ Expr. A iesi (sau a fi scos) din pelinci = a depasi varsta alaptarii; p. ext. a fi foarte tanar, fara experienta. ♦ Pelincile Domnului = turte subtiri si rotunde din aluat nedospit, indulcite cu miere sau cu zahar si presarate cu miez de nuci, traditionale la unii crestini in ajunul Craciunului. – Din magh. pelenka, ucr. pelinka.

PASCA, pasti, s. f. 1. Cozonac traditional facut din aluat dospit umplut cu branza de vaci, stafide, smantana etc. care se mananca de obicei la Pasti de catre crestinii ortodocsi. ♦ Anafura pe care preotul o imparte credinciosilor in ziua de Pasti; pasti (2). 2. Preparat alimentar traditional, facut din aluat nedospit, copt in foi subtiri, pe care il mananca evreii in timpul Pastilor in loc de paine. – Lat. pascha.

TAITEI m. pl. Preparat alimentar din aluat nedospit, taiat in suvite subtiri care se consuma fiert; tocmag. [Var. taietei] /taiati (a taia) + suf. ~ei

pielm, pielmuri, s.n. 1. (pop.) faina de grau, de porumb etc. (de cea mai buna calitate); nulas, perva. 2. (reg.) pulbere fina de faina care se depune pe sita sau pe obiectele din moara; pospai. 3. (inv.) aluat, coca; plamadeala. 4. (reg.) amestec subtire din faina de grau si apa, cu care se ung unele aluaturi, inainte de a fi bagate in cuptor; muruiala. 5. (reg.) coaja de la turta de malai.

TOCMAG ~gi m. mai ales la pl. Preparat culinar din aluat nedospit, taiat in forma de suvite subtiri, care se consuma fiert; taitei. /<turc. tokmak

FIDEA f. Preparat alimentar din aluat nedopsit, caruia i se da forma de fir subtire si scurt, care se consuma fiert. [Art. fideaua; G.-D. fidelei; Sil. fi-dea] /<ngr. fides

USCATICA ~ele f. 1) mai ales la pl. Produs alimentar dulce, preparat din felii de aluat nedospit, prajit in multa grasime; minciunea. 2) la pl. Crengi subtiri si uscate. /uscat + suf. ~ica

MERDENEA, merdenele, s.f. 1. Rola cilindrica din lemn, folosita la intinderea aluatului in foi. Spre deosebire de sucitorul simplu ca o vergea cilindrica si subtire, aceasta este mai groasa si prevazuta lateral cu manere. 2. Produs de patiserie individual, din foi de placinta umplute divers, de forma patrata sau dreptunghiulara.

TAIETEI s. m. pl. aluat nedospit facut din faina, apa, sare (si oua) taiat in suvite lungi si subtiri, care se fierb in supa sau se gatesc cu branza, cu nuci etc. [Pr.: ta-i-.Var.: taitei s. m. pl.] – Taiati (pl. lui taiat, part. lui taia) + suf. -ei (dupa it. tagliatelli).

USCATEL, -ICA, uscatei, -ele, adj., s. f. 1. Adj. Diminutiv al lui uscat2 (I). 2. S. f. pl. Crengi subtiri si uscate; uscaturi (1). 3. S. f. (Mai ales la pl.) Prajitura facuta din bucatele de aluat prajite in grasime sau coapte la cuptor; uscatura (2). – Uscat2 + suf. -el, -ica.

RULOU, rulouri, s. n. 1. Obiect in forma de sul. Rulou de hartie. 2. Organ de masina care se poate roti in jurul unei axe si care serveste la sustinerea si la rularea unui sistem tehnic, la transmiterea unei miscari, la transportul unor piese, la infasurarea unor fire etc. 3. Organ al compresoarelor rutiere, construit dintr-un cilindru cu greutate mare; tavalug de compresor. ♦ Sul subtire de lemn (prevazut cu un arc pentru a putea fi usor de manipulat) pe care se infasoara transperantul de la ferestre; p. ext. transperantul insusi. ♦ Jaluzea. 4. Pieptanatura femeiasca in care parul este infasurat in forma de sul. 5. Produs de patiserie in forma de sul, facut din aluat, care se umple cu frisca, crema, dulceata etc. – Din fr. rouleau.

RULOU s. n. 1. cilindru de lemn sau de metal care serveste ca suport pentru deplasarea pieselor grele prin rostogolire. ◊ sul subtire de lemn pe care se infasoara transperantul de la ferestre. ◊ sul de hartie sau de carton in care se pastrau in trecut diplomele si documentele de formate mari. ◊ (poligr.) cilindru elastic impregnat cu cerneala. ◊ tavalug, cilindru de presat. ◊ cilindru de cauciuc imprimat cu modele, la zugravit. ◊ (text.) valt pentru aplicarea masei de incleiere. 2. obiect, material infasurat in forma de sul. ◊ preparat culinar din carne sau aluat umplut cu frisca ori cu crema, care se ruleaza (1). 3. (arhit.) motiv ornamental constand din siruri curbe de vute care se incastreaza unele in altele. 4. pieptanatura femeiasca in care parul este infasurat ca un sul. (< fr. rouleau)

RULOU s.n. 1. Cilindru de lemn sau de metal care serveste ca suport pentru deplasarea pieselor grele prin rostogolire. ♦ Sul subtire de lemn pe care se infasoara transperantul de la ferestre; (p. ext.) transperantul insusi. ♦ Sul de hartie sau de carton in care se pastrau in trecut diplomele si documentele de formate mari. ♦ (Poligr.) Cilindru elastic impregnat cu cerneala. ♦ Tavalug, cilindru de presat. ♦ (Text.) Valt pentru aplicarea masei de incleiere. 2. Pieptanatura femeiasca in care parul este infasurat ca un sul. 3. Obiect sau material infasurat in forma de sul. ♦ Preparat culinar din carne sau din aluat umplut cu frisca ori cu crema, care se ruleaza (1). 4. (Arhit.) Motiv ornamental constand din siruri curbe de vute care se incastreaza unele in altele. [< fr. rouleau].



Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)