Rezultate din textul definițiilor
CALORIFIC, -A, calorifici, -ce, adj. Care produce caldura. ◊ Putere calorifica = cantitate de caldura dezvoltata de un kilogram de combustibil cand arde complet. – Din fr. calorifique, lat. calorificus.

SCRUM ~uri n. Materie de culoare neagra-cenusie provenita din arderea completa a unui corp (pastrand partial forma obiectului ars). ~ de tigara.A se preface in ~ (sau a se face ~) a arde complet. A se alege ~ si fum (sau si cenusa) din ceva (sau din cineva) a fi nimicit cu totul. /cf. alb. shkrump

CALORIFIC, -A adj. Care emana, care dezvolta caldura. ◊ Putere calorifica = cantitatea de caldura dezvoltata de 1 kg de combustibil care arde complet. [< fr. calorifique, cf. lat. calor – caldura, facere – a face].

dogori (-resc, -it), vb. – A incalzi, a praji, a pirjoli. – Mr. dugurescu, dugurire. Sl. goreti „a arde”, cu pref. exhaustiv do- (Miklosich, Lexicon, 138; Cihac, II, 97; Pascu, Suf., 52; Conev 99), cf. bg. dogoriam, dogoriavam, sb. dogoreti „a arde complet”. Conjugarea oscileaza intre formele dogori si dogori.Der. dogor, s. n. (foc, centru de caldura), deverbal; dogoare, s. f. (ardoare, usturime, arsura); dogoreala, s. f. (arsura); dogorita, s. f. (basica produsa de o arsura); dogoritor, adj. (fierbinte, arzator).

CALORIFIC, -A adj. care emana, dezvolta caldura. ♦ putere ~a = cantitate de caldura dezvoltata de 1 kg de combustibil care arde complet. (< fr. calorifique)

SCRUMI, scrumesc, vb. IV. Refl. A arde complet, facandu-se scrum. – Din scrum.

CENUSA f. Masa pulverulenta reziduala, rezultata din arderea completa a unui corp (organic). ◊ ~ vulcanica pulbere fina aruncata de un vulcan in eruptie. A preface in scrum si ~ a distruge complet (prin ardere). A nu avea nici ~ in vatra a fi foarte sarac. A-i lua cuiva si ~a din vatra a-i lua tot ce are. A-si pune ~ pe (sau in) cap a-si recunoaste vina. [G.-D. cenusii] /<lat. cinusia

SCRUM, (rar) scrumuri, s. n. 1. Materie neagra sau cenusie care ramane dupa arderea completa a unui corp (si care poate pastra in parte forma obiectului ars). ◊ Expr. A se alege scrumul (si fumul sau si cenusa) (de ceva sau de cineva) = a nu mai ramane nimic (din ceva sau din cineva), a se distruge complet. 2. Coaja arsa (dintr-o mancare) care se prinde pe fundul unui vas. – Cf. bg. skrum, alb. shkrump.

CALORIFIC, -A (< fr., lat.) adj. Care produce sau transporta caldura. ◊ Putere c. = caldura degajata prin arderea completa a unitatii de masa sau de volum dintr-un combustibil; caldura de ardere, caldura de combustie.

rug (-guri), s. n. – Lemne pe care se ardeau mortii sau condamnatii la moarte. Lat. rugus (sec. XIX). Candrea, Elements, 5, si Tiktin considera ca cuvintul poate fi mostenit, lucru complet improbabil.

PARLI, parlesc, vb. IV. 1. Tranz. si refl. A (se) arde usor la suprafata. ◊ Expr. (Tranz.) A o parli la (sau de) fuga = a fugi repede. 2. Tranz. A trece prin flacari un porc taiat, o pasare taiata pentru a-i indeparta complet perii, puful sau penele. 3. Tranz. si refl. A (se) innegri (din cauza actiunii soarelui); a (se) bronza. 4. Tranz. si refl. A (se) ofili, a (se) vesteji, a (se) usca. 5. Tranz. si refl. Fig. A (se) pacali, a (se) insela. – Din bg. parlja, scr. prljiti.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române