Rezultate din textul definițiilor
ATELIER, ateliere, s. n. 1. Local inzestrat cu uneltele sau masinile necesare, in care se desfasoara o munca mestesugareasca sau industriala organizata. ♦ Totalitatea muncitorilor care lucreaza intr-un astfel de local. 2. Incapere sau grup de incaperi in care se lucreaza opere de arta sau lucrari de arhitectura, prin munca individuala sau colectiva a unor artisti plastici sau arhitecti; p. ext. ansamblul artistilor sau al elevilor care lucreaza sub indrumarea aceluiasi maestru sau grup de maestri. [Pr.: -li-er] – Fr. atelier.

ILUSTRATOR, -OARE, ilustratori, -oare, s. m. si f. artist plastic care executa ilustratiile unei carti, ale unei reviste etc.; desenator de carte. – Din fr. illustrateur.

PICTOR, pictori, s. m. artist plastic care se ocupa cu pictura (1). ♦ Fig. Scriitor care descrie sugestiv fizicul si caracterul personajelor, scene din viata, din natura etc. – Din lat. pictor.

PICTORITA, pictorite, s. f. artista plastica care se ocupa cu pictura (1). [Acc. si: pictorita] – Pictor + suf. -ita.

plasticiAN, -A, plasticieni, -e, s. m. si f. artist plastic. [Pr.: -ci-an] – Din fr. plasticien.

artist s. 1. v. actor. 2. artist plastic v. plastician.

plasticiAN s. artist plastic.

FIGURIST ~sta (~sti, ~ste) m. si f. 1) Artist plastic specializat in reprezentarea figurilor de oameni sau de animale. 2) Sportiv care practica patinajul artistic. /<fr. figuriste

PICTOR ~i m. 1) artist plastic care profeseaza pictura. 2) Persoana care picteaza. 3) Scriitor care descrie cu mare expresivitate diferite personaje, scene din viata sociala sau din natura. /<lat. pictor

PICTORITA ~e f. 1) artista plastica care profeseaza pictura. 2) Femeie care picteaza. 3) Scriitoare care descrie cu mare expresivitate diferite personaje, scene din viata sociala sau din natura. [G.-D. pictoritei] /pictor + suf. ~ita

STUDIO ~uri n. 1) (la un centru de radiodifuziune si televiziune) Local special amenajat si inzestrat cu echipament special unde se inregistreaza sau de unde se transmit direct in eter programele. 2) Intreprindere care se ocupa cu productia de filme. ~ cinematografic. 3) Atelier de lucru al unui artist plastic. 4) Teatru mic langa un teatru mare si reputat, in care sunt valorificati actorii incepatori sau sunt prezentate spectacole experimentale. 5) Divan mare prevazut cu o lada in care se pastreaza asternutul de pat si cu polite pentru carti sau bibelouri. [Art. studioul; Sil. -di-o] /<fr., engl. studio

STUDIU ~i n. 1) Activitate intelectuala depusa in vederea solutionarii unor probleme stiintifice intr-un anumit domeniu; cercetare stiintifica. ~ul artelor. 2) Lucrare stiintifica. 3) Proces de acumulare a cunostintelor; invatatura. 4) la pl. Ansamblu de cunostinte acumulate in acest proces; invatatura. ~i speciale. ~i universitare.A-si face ~ile a urma cursurile unei institutii de invatamant. 5) Materie de invatamant. 6) Schita preliminara executata de artistii plastici in procesul de elaborare a unei opere de arta. 7) Compozitie muzicala destinata, mai ales, pentru exercitii. [Sil. -diu] /<lat. studium. it. studio

PICTOR s.m. artist plastic care se ocupa cu pictura. ♦ (Fig.) Scriitor care evoca in mod plastic si viu aspecte din viata si din natura. [< lat. pictor].

PICTORITA s.f. artista plastica care se ocupa cu pictura. [< pictor + -ita].

plasticiAN, -A s.m. si f. artist plastic. [Pron. -ci-an, pl. -ieni, -iene. / < fr. plasticien].

PICTOR s. m. artist plastic care se ocupa cu pictura. ◊ (p. a**l.) scriitor care evoca in mod plastic si viu aspecte din viata si din natura. (< lat. pictor)

plasticiAN, -A s. m. f. artist plastic. (< fr. plasticien)

TIPAJ s. n. (cinem.) personaj din filmul de animatie, creat de artistul plastic in functie de datele psihologice, de necesitatile de expresivitate si interpretare etc. (< tip2- + -aj)

ARTA, revista a Uniunii artistilor plastici din Romania. Apare la Bucuresti din 1954.

MODELATOR, (1) modelatori, s. m., (2) modelatoare, s. n. 1. S. m. artist care executa lucrari decorative din materiale plastice. ♦ Meserias care multiplica dupa un model dat. 2. S. n. Unealta folosita (de sculptori) pentru modelare. – Din it. modellatore.

RETROSPECTIV, -A, retrospectivi, -e, adj. Care priveste in urma, care se refera la fapte si la situatii din trecut. ◊ Expozitie retrospectiva (si substantivat, f.) = expozitie de arta plastica cuprinzand opere din trecut (ale unui artist). – Din fr. retrospectif.

MODELATOR2 ~i m. artist care creeaza lucrari decorative din materiale plastice. /a modela + suf. ~tor

RETROSPECTIV, -A adj. Care priveste in urma, cu privirea la trecut. ♦ Expozitie retrospectiva (si s.f.) = expozitie de arta plastica unde se prezinta opere din trecut (ale unui artist, ale unei scoli, ale unei epoci). [< fr. retrospectif, cf. lat. retro – indarat, spectum < specere – a privi].

OPERA1 s. f. 1. actiune, lucrare, fapta, lucru. 2. lucrare originala in domeniul artelor plastice, al literaturii, stiintei etc. ◊ totalitatea lucrarilor unui scriitor, om de stiinta, artist etc. 3. munca, treaba, actiune. ♦ a pune in ~ = a pune in aplicare ceva. 4. (mar.) ~ vie = parte a corpului unei nave sub linia de plutire; carena; ~ moarta = parte a corpului navei de deasupra liniei de plutire. (< lat., /3/ it. opera)

RETROSPECTIV, -A adj. care priveste in urma, referitor la fapte si situatii din trecut. ♦ expozitie ~a (si s. f.) = expozitie de arta plastica unde se prezinta opere create de-a lungul anilor (ale unui artist, ale unei scoli sau epoci). (< fr. retrospectif)

ICONOLOGIE s.f. 1. Stiinta care studiaza atributele ce caracterizeaza zeitatile unei mitologii, necesare artistilor pentru a reprezenta personajele respective. ♦ (Arte) Disciplina care studiaza si interpreteaza reprezentarile folosite in artele plastice. 2. Ramura a paleontologiei care se ocupa cu studiul urmelor de locomotie lasate de vertebrate pe unele sedimente. [< fr. iconologie, cf. gr. eikon – imagine, logos – studiu].

ICONOLOGIE s. f. 1. stiinta care studiaza atributele ce caracterizeaza personajele unei mitologii, necesare artistilor pentru a le reprezenta. 2. repertoriu de simboluri. ◊ disciplina care studiaza si interpreteaza reprezentarile din artele plastice. (< fr. iconologie)



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române