Rezultate din textul definițiilor
AERODROM, aerodromuri, s. n. Teren special amenajat pentru decolarea, aterizarea si stationarea avioanelor, cuprinzand si instalatiile, asistenta tehnica etc. necesare activitatii de zbor. [Pl. si: aerodroamePr.: a-e-] – Din fr. aerodrome.

BANCA MONDIALA (Banque Mondiale / World Bank), ansamblu de trei institutii bancare, specializate ale O.N.U., care acorda asistenta tehnica si financiara tarilor in curs de dezvoltare: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, Asociatia Internationala pentru Dezvoltare, Societatea Financiara Internationala.

AERODROM, aerodromuri, s. n. Teren special amenajat pentru decolarea, aterizarea si stationarea avioanelor, cuprinzand si instalatiile, asistenta tehnica etc. necesare activitatii de zbor. – Din fr. aerodrome.

BANCA INTERNATIONALA PENTRU RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE (B.I.R.D.; in engl. International Bank for Reconstruction and Development), institutie bancara internationala guvernamentala, cu sediul la Washington, creata in 1945 (isi incepe activitatea in 1946), in scopul acordarii de imprumuturi pentru finantarea unor proiecte economice, precum si al asistentei tehnice necesare. Institutie specializata a O.N.U. din 1947, B.I.R.D. are 150 membri (1990), printre care si Romania (din 1972).

ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII (O.M.S.; in engl.: World Health Organization – W.H.O.), agentie specializata guvernamentala (din 15 nov. 1947) in cadrul sistemului O.N.U., cu sediul la Geneva (Elvetia), creata la 22 iul. 1946 (isi incepe activitatea la 21 iul. 1948), in scopul coordonarii activitatilor internationale cu caracter sanitar, al cercetarilor farmaceutice, organizarii schimbului de informatii in domeniul sanatatii, asigurarii asistentei tehnice pentru tarile in curs de dezvoltare si eradicarea bolilor epidemice si endemice. O.M.S. are 191 membri (2002), printre care si Romania (din 8 iun. 1948).

SEF, – A, sefi, -e, s. m. si f. 1. Persoana care conduce o organizatie, o institutie etc.; conducator. ♦ Persoana superioara in grad sau in functie altei persoane, considerata in raport cu aceasta; superior. ◊ Sef de orchestra = dirijor. ♦ (Fam.; la vocativ) Termen cu care cineva se adreseaza unei persoane (socotita egala sau inferioara). 2. (In sintagma) Sef de lucrari = grad didactic in invatamantul superior stiintific si tehnic, intermediar intre cel de asistent si cel de conferentiar; lector; persoana care are acest grad. – Din fr. chef.

asistent, -A I. adj. prezent, de fata (la ceva). II. s. m. f. cel care asista la ceva; colaborator. ♦ ~ universitar = grad didactic in invatamantul superior, intermediar intre preparator si lector; ~ medical = cadru tehnic mediu specializat in munca medico-sanitara. (< fr. assistant, germ. Assistent)

AVIATIE, aviatii, s. f. 1. Zbor cu ajutorul avioanelor sau al altor aeronave mai grele decat aerul; tehnica acestui zbor. ♦ Ramura a aeronauticii care se ocupa cu constructia si functionarea acestor aeronave. 2. Totalitatea avioanelor de care dispune o tara, o societate de transport etc. ◊ Aviatie sanitara = formatie sanitara dotata cu avioane in vederea acordarii asistentei medicale de urgenta; aviasan. ♦ Spec. Forta militara aeriana; diviziune a armatei care cuprinde aceasta forta. [Pr.: -vi-a-] – Din fr. aviation.

AVIATIE s. f. 1. zbor cu ajutorul avioanelor. ◊ disciplina care studiaza tehnica si zborul vehiculelor aeriene mai grele decat aerul. 2. personalul si mijloacele de zbor ale unei tari, ale unei societati comerciale etc. ◊ forta aeriana ingloband personalul si avioanele militare ale unei armate. ♦ ~ sanitara = formatie sanitara dotata cu avioane pentru acordarea asistentei medicale de urgenta. (< fr. aviation)



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române